2019. február 17., vasárnap

Útvonal

Hírek » Digicam rovat

APS-C szenzoros kompaktot villantott a Fujifilm

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

Ezúttal a fiatal amatőr fotósoknak kedvez a japán gyártó, akiknek eddig az okostelefonjuk volt az elsődleges fényképezőgépük.

A Fujifilm 2016 elején mutatta be az X70-es modellt, amit az X100-as sorozat alá pozicionált, megtartva a prémium anyaghasználatot és kezelést, csak éppen alacsonyabb árcédula mellett. Ennek a leegyszerűsített, még olcsóbb utódjaként mutatták be az XF10 fényképezőgépet, amit leginkább az okostelefonnal fotózóknak szánnak. Ezt erősíti az a tény is, hogy alig találunk kezelőszervet, de a vakupapucs és a kereső is hiányzik.

Fujifilm XF10
Fujifilm XF10 [+]

A vezérlés elsődlegesen a 3 hüvelykes, 1,04 millió képpontos érintőkijelzőn történik. Kapunk még egy joystickot a képernyő mellé, aminek segítségével precízebben válthatunk a fókuszpontok között, valamint lesz egy programozható gyűrű az objektíven, ezt használhatjuk például a rekeszérték beállítására. A 18,5 milliméteres (ekvivalens 28 mm), f2.8 fényerejű objektív mögé egy 24 megapixeles APS-C szenzor került, az X70-el ellentétben X-Trans helyett már a jóval elterjedtebb Bayer színszűrővel. A legrövidebb záridő 1/16000 másodperc, míg az érzékenységet ISO 200 és 12800 között szabályozhatjuk. Videót Full HD felbontásban 60 fps-el rögzíthetünk, 4K felbontásban viszont be kell érnünk ennek a negyedével, legfeljebb 30 perc időtartamig.

Fujifilm XF10
Fujifilm XF10 [+]

A 280 grammos fényképezőgépbe belefért még a 4.1-es Bluetooth és az IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi modul, amivel akár okostelefonon keresztül is vezérelhetjük az eszközt. Kapunk még HDR és panoráma készítési lehetőséget, néhány filmszimulációs módot, de bekerült a Square Mode is. Ez utóbbival – a nevéből kitalálhatóan – a közösségi platformokon népszerű, 1:1 képarányú fotókat készíthetünk. Természetesen a memóriakártya az egyetlen hely, ahová elmenthetjük a képeinket, ebből akár UHS-I sebességű SDXC darabokat helyezhetünk be, legfeljebb 256 GB kapacitással.

A Fujifilm XF10 pezsgő és fekete színben lesz kapható, méghozzá augusztustól, de elsőként csak az Egyesült Államokban és Kanadában. Az ajánlott fogyasztói ára 500 dollár.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.