Hirdetés

Megérkezett a Fujifilm X-T30

A japán gyártó két év után frissítette középkategóriás vázát, az X-T20-at.

A Fujifilm bemutatta a 2017-es születésű X-T20 középkategóriás váz közvetlen utódját, az X-T30-at. Az újdonság a tavalyi X-T3-ból ismert, APS-C méretű, 26,2 megapixel felbontású X-Trans IV érzékelőt használja a szintén negyedik generációs X-Processor képfeldolgozó egységgel megtámogatva. A szenzor érzékenységét kiterjesztett módban ISO 80 és ISO 51200 között tudjuk állítani, míg a minimum záridő elektronikus zár használatával 1/32000 másodperc is lehet. Sorozatképet legfeljebb 30 képkocka/másodperc sebességgel tudunk készíteni, ebben az esetben azonban számolnunk kell az 1,25-szörös képkivágással és a 16,6 megapixelre csökkentett képmérettel. Az akár arc- és szemkövetésre is képes automatikus élességállítással valószínűleg nem lesz gond, ugyanis a 2,16 millió fázisérzékeléses fókuszpont az érzékelő csaknem 100 százalékát lefedi, érzékenysége pedig a gyártó állítása szerint -3 FÉ.


[+]

Természetesen mozgóképet is rögzíthetünk – 6K felbontásról leskálázott – 4K, illetve DCI-4K felbontásban, ezen felül pedig az F-Log és a 10 bites színmélységű, 4:2:2 mintavételezésű anyagok felvételének lehetősége is adott, utóbbi azonban csak HDMI-n keresztül. Elérhetőek a gyártó védjegyének számító filmszimulációs módok is, mint például a Provia, a Velvia vagy az Eterna, de a beállítások között megtaláljuk a Color Chrome effektet és a Monochrome Adjustment funkciókat is.


[+]

Az X-T30 dizájn tekintetében ismerős lehet az X-T20 tulajok számára, megmaradtak a felhasználók közében igen népszerű vezérlőtárcsák, újdonság viszont a 3 hüvelykes képátlójú, függőleges és vízszintes irányban dönthető érintőkijelző mellett található joystick, ami a 4 irányú D-Padot hivatott leváltani. A váz tetejére került egy új kezelőszerv, a záridő tárcsához tartozó kart átbillentve a rendszer automatikusan próbálja megválasztani a helyes expozícióhoz szükséges beállításokat. Ez végső soron a konkurens gyártóknál megtalálható Auto mód, aktiválásához azonban nem kell a tárcsákat és az objektíveken található rekeszválasztót egyesével „A” állásba tenni. Szokásos módon a kijelző felett találjuk az OLED elektronikus keresőt, melynek felbontása 2.36 millió képpont, nagyítása pedig 0,62-szeres, ezek az értékek tehát nem változtak az elődmodellhez képest. Kapott viszont egy szükséges, mely képes felmérni a környezet fényviszonyait, és ettől függően 50-800 nites tartományban szabályozni a kereső fényerejét.

Maradt az X-T20-éval megegyező 383 grammos tömeg, a váz vastagsága azonban 41,4 milliméterről 46,8 milliméterre nőtt. Csatlakozók tekintetében előrelépés történt, a micro-HDMI és a mikrofonbemenet mellett immár USB 3.1 Type-C portot kapunk az elavultabb USB 2.0 helyett. Memóriakártyából csak egy darab, SD méretű, UHS-I sebességű darabot helyezhetünk be, a tápellátásról a már szokásosnak tekinthető NP-W126S típusú akkumulátor gondoskodik. A Fujifilm X-T30 március 20-tól válik elérhetővé fekete, ezüst és sötétszürke színben, ára 950 euró lesz, míg az XF18-55mm f/2.8-4 R LM OIS objektívvel együtt csomagolt verzióért 1300 eurót kérnek el.


[+]

A váz mellett bemutatkozott a Fujinon XF 16mm f/2,8 R WR fix objektív is, mely a Fujinon XF 16mm f/1,4 R WR magasabb rekeszértékű, azonban kisebb és könnyebb verziója. Az összesen 10 – ebből kettő aszférikus - lencsetagból álló objektív csupán 155 grammot nyom a mérlegen, a zord körülmények közötti használatot pedig az időjárásálló kivitel segíti. Elérhetősége március végére várható nagyjából 400 euró körüli áron, az ezüst gépek tulajdonosainak pedig jó hír, hogy a fekete mellett ebben a világosabb színben is megvásárolható lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés