A PC-s visszaeséssel gyengült a GPU-piac

A Jon Peddie Research nyilvánosságra hozta a 2012-es év harmadik negyedévére vonatkozó GPU-piaci elemzését. A szegmens eladásai az adatok szerint estek, ami várható volt, hiszen maga a PC-s piac gyengült, így ennek természetesen kihatása van a GPU-kra is. Összesen 120 millió GPU került leszállításra, ami rém gyenge adat az előző negyedév 125,36 millió leszállított termékéhez képest, ám ennél is sokkolóbb, hogy egy évvel korábban 138,52 millió GPU eladását mérte a piackutatás, vagyis a szezonális visszaesés óriási.

A három nagy versenyző közül egyedül az NVIDIA tudta növelni részesedését. A vállalat szekvenciálisan 28,6%-kal több asztali, és 12%-kal több mobil GPU-t szállított le, ez azonban a VGA-piac apró méretét figyelembe véve továbbra is a harmadik helyre elég, hiszen a piac jelentős részét ma már az integrált grafikus vezérlő adja. Érdekes azonban, hogy az NVIDIA még mindig számol IGP eladásokkal, de csak nagyon kevéssel. Az egyetlen szállítás alatt álló nForce vezérlőlapka valószínűleg addig eladható marad, amíg az AMD nem üríti ki teljesen a korábbi generációs processzorok készleteit. Amennyiben ez megtörténik, úgy nyilván a processzorokhoz tartozó vezérlők eladása is leáll.

Az AMD szekvenciálisan 30%-kal kevesebb asztali, és 4,7%-kal kevesebb mobil GPU-t szállított le. A Jon Peddie Research szerint az asztali piacon érezhető visszaesés az APU-k miatt következett be, ami annak köszönhető, hogy a Llano kódnevű lapka gyártása a vártnál sokkal gyorsabban futott fel, és ezt az alaplapgyártók képtelenek voltak lekövetni. Ez azt eredményezte, hogy a Llano APU-khoz nem volt elég alaplap, így a termékeket nem lehetett értékesíteni.

Az Intel az asztali piacon 7%-os, míg a mobil termékek esetében 8,6%-os visszaesést könyvelt el szekvenciálisan. Ez természetesen a PC-s piac általános gyengülésének köszönhető. Érdekes azonban, hogy amíg az Intelnél az eladott processzorok 99%-a tartalmaz IGP-t, addig az AMD esetében ez az arány csak 67%. A Jon Peddie Research kutatása szerint az AMD még mindig komoly eladásokat könyvel el a korábbi vezérlőlapkákban található IGP-kből. Itt gyakorlatilag hasonló a helyzet, mint az NVIDIA-nál. Amíg a korábbi generációs, IGP nélküli processzorok elérhetők, addig az IGP-vel rendelkező AMD és NVIDIA vezérlőlapkákra is lesz kereslet.

A Jon Peddie Research jelentésének pontos adatait az alábbi táblázat részletezi:

A GPU-piac alakulása 2012 harmadik negyedévében
Típus Részesedés
2012 Q3 (aktuális)
Részesedés
2012 Q2 (előző negyedév)
Részesedés szekvenciális változása
Eladások szekvenciális változása Részesedés
2011 Q3 (szezonális)
AMD 21,2% 22,7% -1,5% -10,7% 23,0%
Intel 59,8% 62,2% -2,4% -8,0% 60,3%
NVIDIA 18,5% 14,8% 3,8% 19,6% 16,1%
Matrox 0,03% 0,0% 0,0% -20,0% 0,0%
S3 (HTC) 0,4% 0,4% 0,0% -10,0% 0,5%
Összesen 100% 100% - -4,3%
100%

Az S3 és a Matrox eredményei szintén csökkenő tendenciát mutatnak, de még mérhető adatokról van szó.

A Jon Peddie Research szerint a következő negyedévek az aktuálisnál jobban fognak alakulni. A Windows 8 megjelenésére való várakozás érezhetően visszavetette az eladásokat a harmadik negyedévben, de az ünnepi szezon során szekvenciális növekedésre van kilátás.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés