2019. január 19., szombat

Szponzorunk

Klixnetwork.huKlixnetwork.hu

Útvonal

Hírek » Szerver rovat

Észszerűen használják az EPYC-et a Dell új PowerEdge szerverei

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

Az AMD kiemelte, hogy kritikus fontosságúak az új egyutas konfigurációk, amelyek az igényeket veszik figyelembe.

A Dell három új szervert jelentett be, amelyek a PowerEdge sorozaton belül keresik a potenciális vásárlókat, és az AMD EPYC processzorokra építenek. Ezen belül az AMD szerint kritikus fontosságú modellekről van szó, ugyanis a Dell EMC direkt a platform erősségeire gyúrta ki a dizájnjait, és ez jól látszik abban is, hogy a trió közül kettő egyutas konfiguráció.

Hirdetés

Az AMD még az elmúlt év nyarán részletezte, hogy az aktuális piacon sok cég csak azért vesz kétutas szervert, mert pusztán az elérhető egyutas modellek között nincs olyan, ami megfelelne az igényeknek. Az EPYC generáció első képviselőit azonban pont arra tervezték, hogy az olcsóbban fenntartható egyutas megoldások igazodjanak a valós piaci igényekhez.

A Dell EMC PowerEdge sorozatának új tagjai is ezt az irányt lovagolják meg, ugyanis az R6415 és az R7415 egyutas EPYC konfigurációt kínál, ezzel biztosítva a lehető legalacsonyabb fenntarthatósági költséget. Az R6415 1U, míg az R7415 2U magas kiépítésben érhető el. Mindkettőbe ugyanazok az EPYC processzorok választhatók, amelyeknél a magok száma, illetve az elérhető órajel ugyan modelltől függően eltérhet, viszont minden esetben 64 MB-os lesz L3 gyorsítótár, illetve 2667 MHz-es effektív órajelű modulokat lehet használni, amelyekkel akár 2 TB-nyi rendszermemória is kiépíthető (LRDIMM modulokat használva). Emellett adott a nyolccsatornás DDR4-es memóriavezérlő, illetve 128 darab PCI Express 3.0-s sáv is. Az alapkoncepció itt az, hogy mindenki fel tudja mérni a saját IO kiépítésre vonatkozó igényeit, és ehhez ki tudnak választani egy megfelelő magszámú processzort, ami lehet akár 32-magos is, a lényeg az, hogy a körítés nem változik meg.


[+]

A PowerEdge R6415 leginkább peremhálózati megoldás lehet, amelybe két PCI Express 3.0-s bővítőkártya helyezhető, továbbá akár 10 darab 2,5 hüvelykes NVMe meghajtóval is feltölthető. Az R7415 már potensebb rendszer, ebbe akár 24 darab 2,5 hüvelykes adattároló is beépíthető, valamint három PCI Express 3.0-s bővítőkártyát is támogat.


[+]

A 2U magas PowerEdge R7425 egy kicsit kakukktojás. Ez már a HPC-piacon lehet bevethető, és kétutas EPYC konfigurációról van szó, vagyis akár 64 mag és 4 TB rendszermemória is alkalmazható (LRDIMM modulokkal), nyolc PCI Express 3.0-s bővítőkártya, illetve 24 darab 2,5 hüvelykes NVMe meghajtó mellett.


[+]

Az AMD a Dell bejelentései mellett lemérte az aktuális piaci viszonyok melletti SPECrate2017_int_base teljesítményt, összehasonlítva az EPYC felhozatalt az árban legközelebb álló Xeon konkurensekkel.


[+]

Ennél érdekesebb azonban az egyutas EPYC összemérése a kétutas Xeon konfigurációkkal, amit a Dell EMC is propagál a két kisebb PowerEdge modellel. Sok szempontból ugyanis értelmetlen olyan területre kétutas rendszert vásárolni, amit le lehet fedni költséghatékonyabban üzemeltethető egyutassal.

Hirdetés

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.