Hirdetés

Meglepetésre egyutas EPYC-et választott a Baidu

Ez az első lényeges sikere az AMD-nek a kétutas gépek visszaszorítását célzó tervben.

Az AMD az EPYC processzorokat az év közepén mutatta be, de már előtte beszéltek arról, hogy a legfőbb cél a szerverpiac aktuális berendezkedésének átalakítása. A vállalat itt konkrétan arra gondolt, hogy a teljes szegmenst a kétutas konfigurációk uralják, méghozzá olyan szinten, hogy az egyutas, illetve a négy- vagy négynél több utas megoldások eladásai eltörpülnek mellette. A cég korábban ecsetelte, hogy a piaci igények azért tolódtak el a kétutas szerverek irányába, mert az egyutas megoldások túl korlátozottra vannak tervezve.

A fentiek miatt az EPYC egyik célja az volt, hogy a teljes kétutas szerverpiacnak azt az AMD szerint 35-40%-nyi potenciális vásárlóját, akik ma úgy érzik, hogy csak rá vannak kényszerítve egy kétutas megoldásra, visszacsábítsák egyutas környezetre. A potenciális változás első lényeges sikerének a Baidu, Kína legnagyobb keresőszolgáltatását biztosító cége nevezhető. A bejelentés értelmében az érintett vállalat egyutas EPYC szervereket épít ki az ABC (AI, Big data, Cloud computing) adatközpontok részeként.

A döntés hátterében a teljes élettartamra levetített fenntartási költség húzódik, ami egyutas konfigurációval számottevően alacsonyabb, így a befektetés jóval hamarabb megtérülhet. Eközben még ilyen kiépítéssel is rendelkezésre áll 128 darab PCI Express 3.0-s csatorna, aminél az alternatív kétutas x86/AMD64-es konfigurációk sem kínál többet.

Bár a szerverpiac az idei év végére izgalmas lett az Intel és az AMD új platformjainak hála, mégis a legérdekesebb kérdés az egyutas és a kétutas szemlélet ütközése, ebből a szempontból ugyanis az érintett cégek nem képviselik ugyanazt. Persze nagyon valószínű, hogy az AMD túl-, míg az Intel alulreprezentálja az egyutas konfigurációkat, elvégre ezek a tényezők mára cégérdekekké váltak. Az igazság valahol a két vélemény között lehet, de az majd egy év elteltével derülhet ki, hogy pontosan hol. A Baidu döntése viszont mindenképpen azt mutatja, hogy vannak olyan nagy megrendelők is, amelyek megfelelő paraméterezéssel inkább az egyutas irányt választják.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés