Egyutas irányba lép az EPYC-kel a Dropbox

A Baidu után egy másik nagyobb cég is a fenntarthatóságot választotta a kétutas konfiguráció helyett.

A Baidu, Kína legnagyobb keresőszolgáltatását biztosító cége még a múlt év végén jelentette be, hogy egyutas EPYC konfigurációkat állítanak hadrendbe, amitől akkor a teljes élettartamra levetített fenntartási költségek csökkenését várták. Ezt nyilván csak később lehet ténylegesen ellenőrizni, hogy megvalósult-e, de alapvetően az egyutas EPYC-et pont arra tervezte az AMD, hogy a lehető legkisebb fenntartási költség mellett biztosítson olyan I/O képességeket, amelyeket sokszor még a kétutas rendszerek sem kínálnak fel.

Az online fájltárolási szolgáltatásáról ismert Dropbox, a Baidu példáját követi, és bejelentették, hogy egyutas irányba lépnek. Az ok igazából itt is az lehet, hogy valójában ennek a cégnek sincs igazán szükséges hatalmas számítási teljesítményre, de rengeteg PCI Express csatornára, illetve sok és gyors memóriára igen. Megfelelő skálázhatóság mellett azonban eddig ezt csak kétutas környezetben kapták meg, de az EPYC érkezésével realitássá vált a szolgáltatásuk mögötti hardveres háttér üzemeltetési költségének drasztikus csökkentése.

Az igényeket mi se bizonyítja jobban, hogy a Dropbox EPYC 7351P jelzésű processzorokat szerel az egyedi infrastruktúrájába. Ez gyakorlatilag a legkisebb teljesítményű, egyutas környezetbe szánt EPYC processzor, de arra a terhelésre, amivel a szolgáltatásuk dolgozik, még a 16 processzormag is soknak számít. Ellenben 155 wattos keretre konfigurált fogyasztással jelentősen redukálhatják az üzemeltetési költségeket, miközben hozzájutnak a nyolccsatornás DDR4-es memóriavezérlőhöz, amihez 2 TB memóriát tudnak társítani, a 128 darab PCI Express sávra pedig rengeteg adattároló köthető.

Egyre inkább úgy néz ki, hogy a kétutas konfigurációk elterjedése zömében kikényszerített volt, ugyanis sorra lépnek vissza egyutas rendszerekre azok a cégek, amelyek számára az adott feladathoz szükséges I/O kapacitás egyutas kiépítésben is biztosítható. Ez a változás komolyan meghatározhatja az új generációs hardverek fejlesztését is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés