Computex 2023: tarkabarka perifériák a Cooler Master zászlaja alatt

A Macaron és Line Minini szériás apparátusok nem épp a konszolidáció jegyében születtek, cserébe viszont feldobhatják környezetünket.

A Cooler Master computexes asztalainál néhány beviteli eszközről is lőttünk egy-két fényképet. A kiállított mechanikus billentyűzetek közül szinte kirítt a gyártó vidám pasztell színeket használó Macaron termékcsaládjának egyik képviselője, a 96 százalékos kivitelű MK770 Macaron, aminek visszafogottabb köntösbe öltöztetett testvére a szürke/fekete Space Grey variáns (de egyéb színkombinácók is lesznek).


[+]

A vezeték nélküli típust először az idei CES-en lobogtatták meg, ahol célcsoportnak nem a játékosokat adták meg, hanem "azokat, akik rajonganak a klaviatúrákért vagy a különleges igényeiket még nem elégítették ki". A gasket mountos, műanyag plate-tel szállított periféria – megfelelvén az utóbbi időben terjedő trendnek – 3 és 5 tűs kapcsolókkal egyformán kompatibilis gyorscserés foglalatokkal rendelkezik, amelyekben gyárilag lubrikált, dobozszárú Kailh Box V2 switch-ek telepedtek meg. A tarka, PBT plasztikból lévő kupakokat kettős fröccsöntéses technikával készítették, és a vállalat által tervezett stabilizátoroktól sem sajnálták a kenőanyagot. A készülékház aljában egy gumibetét javítja a csillapítást, a címezhető RGB világítás kipipálható, és a fedőlap jobb felső sarkában egy fémből gyártott, benyomható precíziós görgőkerék található. A várhatóan harmadik negyedév folyamán debütáló modell célgéppel történő kommunikációját 2,4 GHz-es rádióval vagy Bluetooth segítségével (meg persze a beépített akkumulátor töltése mellett a kábeles üzemmódot ugyancsak életbe léptető USB Type-C/Type-A madzaggal) valósíthatjuk meg.


[+]

Nem kevésbé tűnt ki a tömegből a már egy ideje kapható CK721 tasztatúra limitált, Line Minini Edition névre keresztelt kiadása, amely elvileg csak Tajvanon lesz elérhető (noha a légiposta csodákra képes). A 65 százalékos elrendezésű, PBT billentyűsapkákkal megpakolt konstrukció alumínium fedőlapja könnyedén eltávolítható, és szintén 1000 Hz-es polling rate-tel dolgozó rádiófrekvenciával, 5.1-es Bluetooth-szal vagy 1,8 méteres, harisnyázott USB Type-C/Type-A zsinórral fogható munkára. A lineáris TTC Red, halk/taktilis TTC Brown, illetve kattogós/taktilis TTC Blue kapcsokókkal kérhető megoldás dőlésszögét három léptékben (5/8/10 fok) határozhatjuk meg, és a backspace után megülő, benyomható tárcsáját szoftverből programozhatjuk.


[+]

Az egyszerre három masinával összeboronálható, Windows, Mac OS X, iOS, valamint Android operációs rendszerek alól működtethető jószág balján egy rekeszt alakítottak ki a dongle részére, miközben jobbjának felső szegmensében egy (háromállású) módváltó reteszkapacsoló állomásozik. A 2000 mAh-s akku leoltott RGB LED-ekkel nagyjából 73 órára elegendő tartalékokkal bír, és a mellékelt extrák sorában egy kupakszedő csipeszt, meg egy toldóadaptert üdvözölhetünk, ha a puha, szövettel bevont csuklótámaszt nem számítjuk. Bár az applikációs hátteret a cég centralizált platformjaként funkcionáló MasterPlus+ biztosítja, a gombonként dirigálható fényjáték manipulálását, netán a makrózást plug and play is megléphetjük.


[+]

Friss jövevény volt még az eddig csak feketében vagy fehérben bezsákolható MM712 egér Lite Minini változata, ami egyébként az általunk is tesztelt, pehelysúlyú MM710-es továbbfejlesztett, kábelmentes utódjának tekinthető. A karmos fogásokhoz az egyik legjobb formavilággal megáldott, PixArt PAW 3370 szenzorral serénykedő rágcsálóból jön egy költséghatékonyabb madzagos verzió, de a maximalistáknak sem kell szomorkodniuk, hiszen közeleg a vezetékkel 8 kHz-es, wireless pedig 4 kHz-es polling rate-et ígérő, PixArt PAW 3395 érzékelőt felvonultató MM712 Pro is. A közszemlére tett holmik között ott figyelt még a korábbról ismert, verejtéknek, kopásnak és szakadásnak ellenálló MP511 szövetpad Speed Line Minini Edition iterációja, ami kétségtelenül keretbe foglalta szériatársainak "kawaii" ("cuki") felhanggal átitatott portréját.

Előzmények

Hirdetés