Computex 2022: MSI alaplapok AMD Ryzen 7000 alá

A vállalat kétfajta vezérlőhíddal készülő, DDR5-ös üdvöskéi impozánsnak látszanak, és már ősszel ellepik a kereskedések polcait.

Hirdetés

Kezdetét vette az idei Computex kiállítás, s mivel az AMD bemutatta legújabb, Ryzen 7000-es szériába tartozó, 5 nanométeres gyártástechnológiával készített processzorait, a nagy alaplapgyártók, köztük az MSI is, fellebbentették a fátylat az új tokozást használó megoldásaikról.


[+]

A frissen prezentált X670 chipset kétféle változatban érkezik a pástra; az X670 Extreme (X670E) mind a PCI Express síneken, mind pedig az M.2 slotokon keresztül támogatja a PCI Express 5.0-s szabványt, miközben a szimpla X670 csupán az utóbbi tekintetében büszkélkedhet 5.0-s kompatibilitással.


[+]

Az összes MSI deszka hátulján ott virít az USB Type-C kapu, amely DisplayPort 2.0-s specifikációkat tud, és a MEG termékcsalád modelljei 24+2/22+2 fázisos VRM-mel, 10 gigabites LAN-nal, illetve 60 watt továbbítására képes, előlapi USB 3.2 Gen2x2 Type-C kivezetéssel ellátva jönnek.


[+]

A X670E lapkakészlettel szerelt megoldások fedélzetén az M.2 aljzatok csavar nélküli rögzítőmechanizmussal rendelkeznek, és a mágneses bordák szabadalmazása is folyamatban van. A hátlapokon egy okosgomb nyert elhelyezést, amivel aktiválhatjuk a safe bootot, ki-/bekapcsolhatjuk az RGB fényeket vagy életbe léptethetjük a Turbo Fan opciót. Széljegyzetként említést érdemel, hogy az összes X670-es jószág kezeli az ARGB Gen2-es eszközöket, úgyhogy a színes pislákolás rajongóinak több lehetősége lesz konfigurálni a LED-ek izzását.

MSI MEG X670E Ace
MSI MEG X670E Ace [+]

Az E-ATX formátumú MEG ketyerét sorát a MEG X670E GODLIKE és a MEG X670E Ace erősíti, amelyeknek tápellátó áramkörein testes, sűrűn lamellázott bordázatok nyugszanak, amiket a hatékonyabb hőeloszlatás érdekében hővezető csővel fejeltek meg. Egy MOSFET baseplate ugyancsak tiszteletét teszi a műsoron, a hátoldalon meg fém takarólemez található, ami nem csak védi a nyomtatott áramköri lapot, de az esetleges elhajlását is megakadályozza.

MSI MEG X670E Ace
MSI MEG X670E Ace [+]

A párost három x16-os PCI Express 5.0 foglalattal és négy M.2 csatolóval spékelték meg, de a dobozaiban megbújik egy M.2 XPANDER Z Gen5 bővítőkártya is, amely még két, x4-es PCI Express 5.0-s interfésszel dolgozó M.2 konnektorral gyarapítja az újoncok amúgy sem szegényes arzenálját. Említésre méltó részlet, hogy a GODLIKE-ra érintéses alapon vezérelhető M-Vision Dashboard képernyőcske került, amire – egyebek mellett – kiírathatók a fontosabb működési paraméterek.

MSI MPG X670 Carbon Wi-Fi
MSI MPG X670 Carbon Wi-Fi [+]

Az MPG família képviselőinek tárháza az MPG X670 Carbon WiFi típusjelű konstrukcióval egészült ki, ami a MEG-es rokonaihoz hasonlóan fixált I/O pajzzsal bír, és két x16-os, fémpáncélba bugyolált PCI Express 5.0 sínnel (plusz egy harmadik, x16-os darabbal), 2,5 Gigabites Ethernettel, Wi-Fi 6E modullal, valamint négy, hűtött, csavarmentes M.2 slottal felvértezve keresi leendő tulajdonosait. A méretes bordákkal megtámogatott VRM 18+2 fázisos.

MSI MPG X670 Carbon Wi-Fi
MSI MPG X670 Carbon Wi-Fi [+]

MSI PRO X670-P WiFi
MSI PRO X670-P WiFi [+]

A PRO sorozatú alaplapok felhozatala a PRO X670-P WiFivel bővült, ami elsősorban az üzleti ügyfelek és a tartalomgyártók berkeiben számít népszerűségre. A 14+2 fázisos, továbbra is decens módon hűtött VRM-et állít hadrendbe, és két nyolctűs EPS csatlakozót kapott.

MSI PRO X670-P WiFi
MSI PRO X670-P WiFi [+]

A 2,5 gigabites LAN-nal, továbbá Wi-Fi 6E képességekkel megfűszerezett újdonság elsődleges és másodlagos (x16-os) PCI Express 4.0 sínjét fém implementálásával tették masszívabbá, ráadásul három M.2 portjából a bordát viselő példány x4-es PCI Express 5.0 interfészt szavatol.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés