Computex 2017: 25. évfordulóját ünnepelte a Cooler Master

A termékbemutatók mellett még különböző PC-ket is össze lehetett rakni.

A Cooler Master számára az idei Computex elsődlegesen a cég 25 éves fennállása miatt volt fontos. Ez minden vállalat életében egy különleges szám szokott lenni, így sejtettük, hogy nem aprózzák majd el az idei standot. Ezt olyannyira igaznak bizonyult, hogy a termékek kiállítása mellett még egy külön szekciót is kaptak a látogatók, ahol különböző PC-ket rakhattak össze, természetesen nagyrészt Cooler Master holmikat használva. Ez nyilvánvalóan izgalmas lehetett a látogatók egy részének, de mi inkább a termékekre voltunk kíváncsiak.

Hirdetés

A Cooler Master elég jól felépítette a standját. Nem csak kihelyezték a termékeket, hanem azt az üzenetet is át szerették volna adni, hogy négy alappillér szerint fejlesztenek: dizájn, testreszabhatóság, szoftver és funkcionalitás.



(forrás: PROHARDVER!) [+]

A cég számára pusztán a megcélzott piacok miatt a dizájn a legfontosabb. Az egyik lényeges új elem az RGB LED, mi más, hiszen ma ez a trendi, és 15 új termék épít rá. Többek között a MasterAir sorozat ventilátorai, vagy a MasterLiquid sorozat is fel van vértezve ezzel a képességgel. Minden esetben támogatást élvez a négy legnagyobb alaplapgyártó, vagyis az ASRock, az ASUS, a Gigabyte és az MSI RGB konstrukciói, de ha a felhasználó olyan alaplappal rendelkezik, amely az RGB LED-eket nem tudja vezérelni, akkor is van megoldás. A Cooler Master erre az esetre saját vezérlőhubot kínál, így egy extra 4 tűs alaplapi ventilátorcsatlakozót felhasználva az RGB LED-ek vezérelhetők a vállalat saját szoftverével. Ez a program először az AMD Ryzen Wraith Max gyári hűtőjével lett demonstrálva, amely szintén tartalmaz RGB LED-et.

A Cooler Master RGB szoftvere
A Cooler Master RGB szoftvere (forrás: PROHARDVER!) [+]

A dizájnnál maradva, de a házakra rátérve, ki volt állítva a napokkal korábban bemutatott Cooler Master Cosmos II 25th Anniversary, ami egyben a 25. évfordulót is ünnepli. Ez tulajdonképpen az eredeti Cosmos II kicsinosítása.

Cooler Master Cosmos II 25th Anniversary Cooler Master Cosmos II 25th Anniversary Cooler Master Cosmos II 25th Anniversary Cooler Master Cosmos II 25th Anniversary
Cooler Master Cosmos II 25th Anniversary (forrás: PROHARDVER!) [+]

Teljesen új háznak számít a Cosmos C700P és a MasterCase H500P. Mindkettő kifejezetten a prémium kategóriát célozza, így ehhez megfelelő felszereltséget kínálnak. Előbbi a Cosmos sorozat dizájnelemeit használja, ez tekinthető az igazán új modellnek és van rajta egy USB 3.1 Type-C is, amit négy USB 3.0 Type-A egészít ki, illetve dedikált gombon keresztül lehet vezérelni a beépített RGB világítást, de ahogy fentebb volt róla szó, az alaplapgyártók vezérlőmegoldásai is szóba jöhetnek. A ház három darab 140 mm-es ventilátorral lesz szállítva, és persze a porszűrők sem maradnak le. A megjelenés valamikorra az év végére tehető, pontosabb dátumot a cég még nem igazán akart mondani, ahogy az árra vonatkozóan is csak egy 300-400 dollár közötti tipp volt.

Cooler Master COSMOS C700P Cooler Master COSMOS C700P Cooler Master COSMOS C700P Cooler Master COSMOS C700P Cooler Master COSMOS C700P
Cooler Master COSMOS C700P (forrás: PROHARDVER!) [+]

A Cooler Master MasterCase H500P már a HAF sorozat képviselője, pontosabban újraélesztője. Ez a modell két darab 200 mm-es RGB ventilátor is kap, elvégre a HAF, vagyis a High Airflow megoldások mindig is a jó szellőzést tartották szem előtt. Ahhoz azonban, hogy ez megvalósuljon nem csak jó légszállítás kell, hanem a kábeleket is megfelelően szükséges elvezetni. Itt jön képbe az a kábelmenedzsmentre vonatkozó modul, amely az alaplaptálca oldalán, az előlap felől helyezkedik el, de opcionálisan el is lehet távolítani, ha a felhasználó nem igényli. Ez a ház valamikor az ősz elején érkezik, de ez egy nem végleges adat, ahogy a 150 dollár körüli várható ár sem az.

Cooler Master MasterCase H500P Cooler Master MasterCase H500P Cooler Master MasterCase H500P Cooler Master MasterCase H500P
Cooler Master MasterCase H500P (forrás: PROHARDVER!) [+]

Újdonság még a Q sorozat, ezen belül is a MasterBox Q300T, a Q300P és Q301P. Mindegyik kisebb méretű megoldás, ami elősegíti a hordozhatóságot, és erre vannak a kis fogantyúk is rajtuk.

Cooler Master MasterBox Q300P, Q300T, Q301P Cooler Master MasterBox Q300P, Q300T, Q301P Cooler Master MasterBox Q300P, Q300T, Q301P
Cooler Master MasterBox Q300P, Q300T, Q301P (forrás: PROHARDVER!) [+]

A MasterBox termékcsalád persze a hagyományos kialakítás kedvelőinek is kínál újdonságokat, gondolva itt az MB600L-re és a K500L-re, illetve a Lite 3.1 és 5 opciókra.

Cooler Master MasterBox K500L, MB600L, illetve Lite 3.1 és 5 Cooler Master MasterBox K500L, MB600L, illetve Lite 3.1 és 5 Cooler Master MasterBox K500L, MB600L, illetve Lite 3.1 és 5 Cooler Master MasterBox K500L, MB600L, illetve Lite 3.1 és 5 Cooler Master MasterBox K500L, MB600L, illetve Lite 3.1 és 5
Cooler Master MasterBox K500L, MB600L, illetve Lite 3.1 és 5 (forrás: PROHARDVER!) [+]

Természetesen a FreeForm technológiára alapjaiban építő MasterCase házak is kiállításra kerültek, és az elérhető komponensek száma már 25 fölé emelkedett, vagyis választék van bőven.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

A házakról áttérve a hűtésre elmondható, hogy a fentebb látható képeknek megfelelően szinte mindenhol az RGB LED dominált, de azért nagyon érdekes koncepciókat is lehetett látni, amelyek nyilván prototípusok, tehát még nem biztos, hogy forgalomba kerülnek, viszont megérdemlik a figyelmet.

Cooler Master 3DLV prototípus koncepció Cooler Master 3DLV prototípus koncepció
Cooler Master 3DLV prototípus koncepció (forrás: PROHARDVER!) [+]

Az egyik ilyen fejlesztés a 3DLV kódnevet viseli. Valóságos óriásról van szó, amelyben három ventilátor dolgozik, és a hőkamrás alapból több olyan hővezető cső is kiindul, amelyek átfonják az egész hűtőt, és a másik oldalt visszatérnek.

Cooler Master Heat Column prototípus koncepció Cooler Master Heat Column prototípus koncepció Cooler Master Heat Column prototípus koncepció
Cooler Master Heat Column prototípus koncepció (forrás: PROHARDVER!) [+]

A másik ígéretes koncepció szimplán a Heat Column nevet viseli. A kialakítása körkörös, a talpazatban hőkamra van és a látszat ellenére nem túl nehéz. Az alapvető előnye ennek a dizájnnak, hogy a magassága nem túl nagy, így kisebb házakba is bőven befér, bár azért messze van a tipikusan HTPC-kbe tervezett hűtőktől. Hátránya az átmérője lehet, ami elég nagynak mondható. A harmadik képen látható, hogy a lamellák összeérnek, de ez a vállalat szerint szándékos, mert így hatékonyabbnak tűnik a hűtési teljesítmény, viszont ezzel még kísérleteznek.

Cooler Master MWE és MasterWatt tápsorozat Cooler Master MWE és MasterWatt tápsorozat Cooler Master MWE és MasterWatt tápsorozat Cooler Master MWE és MasterWatt tápsorozat Cooler Master MWE és MasterWatt tápsorozat
Cooler Master MWE és MasterWatt tápsorozat (forrás: PROHARDVER!) [+]

A tápegységek szempontjából a MasterWatt sorozatról szólt minden. Egyrészt a már meglévő modellek ki voltak állítva, másrészt voltak új megoldások is. Például a teljesen passzív üzemre felkészített MWS 500P jelzésű táp, amely 80 Plus Platinum minősítéssel rendelkezik, és a cég szerint 40°C-os hőmérséklet alatt is képes üzemelni anélkül, hogy romlana a leadott teljesítménye.

Cooler Master MWS500P Cooler Master MWS 500P
Cooler Master MWS 500P (forrás: PROHARDVER!) [+]

A tápegységekhez tartozik még, hogy a Cooler Master szeretne játszani a színekkel is. Bár ez még nincs véglegesítve, de a cég úgy gondolja, hogy sokan szeretnék mondjuk a megvásárolt táp házát lecserélni más színűre. Ezt ma nyilvánvaló okokból nem lehet megtenni, de a vállalat kísérletezik azon, hogy a jövőben egy ilyen lehetőség esetleg biztosítva legyen. Az alábbi kép ezekről szól, látható rajta piros tápegység, mellette pedig különböző színű csatlakozók. Utóbbiak a színek eltérése mellett még vastagabbak is, mint egy hasonló kábel, így a vállalat szerint több áramot is tudnak átvinni.

Cooler Master koncepciók a táppiachoz
Cooler Master koncepciók a táppiachoz (forrás: PROHARDVER!) [+]

A perifériákra rátérve a MasterSet 120 az egyik újdonság, amely egy billentyűzet és egy egér párosa. Elvileg külön lesznek kaphatók, de egymáshoz vannak tervezve. A billentyűzet különlegessége, hogy olyan kapcsolót használ, amely ötvözi a membrán és a mechanikus megoldás tulajdonságait, és maguk a gombok is magasra vannak helyezve, hogy az RGB háttérvilágítás jobban domináljon. Az egér szintén RGB LED-eket használ, ráadásul három zónára osztva, illetve tízmillió klikkelésre hitelesített Omron kapcsolók vannak a fontosabb gombok alatt.

Cooler Master MasterSet 120 Cooler Master MasterSet 120 Cooler Master MasterSet 120 Cooler Master MasterSet 120
Cooler Master MasterSet 120 (forrás: PROHARDVER!) [+]

Az MM520 és MM530, illetve a MasterMouse Pro L és MasterMouse S jelzésű, RGB LED-es egerek is érkeznek. Előbbi kettő húszmillió klikkelésre hitelesített Omron kapcsolókat használ, és 12 000 dpi-s szenzorral rendelkeznek, míg a MasterMouse megoldások kapnak Storm Tactix gombot, amihez másodlagos gombkonfigurációkat lehet rendelni. A MasterMouse Pro L 12 000, a MasterMouse S pedig 7200 dpi-s szenzort használ.

Cooler Master MasterMouse Pro L és MasterMouse S, illetve MM520 és MM530 Cooler Master MasterMouse Pro L és MasterMouse S, illetve MM520 és MM530 Cooler Master MasterMouse Pro L és MasterMouse S, illetve MM520 és MM530
Cooler Master MasterMouse Pro L és MasterMouse S, illetve MM520 és MM530 (forrás: PROHARDVER!) [+]

A fejhallgatók piacára a Cooler Master MH320 érkezik, méghozzá 40 dolláros áron. Ez a termék fém fejpántot használ, könnyűnek mondható, hajlékony szárú a mikrofon és a vezetéken egy vezérlőbox is helyet kapott.

Cooler Master MH320
Cooler Master MH320 (forrás: PROHARDVER!) [+]

Végül nem maradhatott ki a modding sem. Az elkészült és a készülő modokról is készítettünk pár képet.



(forrás: PROHARDVER!) [+]

Hirdetés

A tökéletes házimozi rendszer összeállítása: TV, hang és kiegészítők

PR A tökéletes házimozi rendszer kialakítása izgalmas, ugyanakkor összetett feladat, amely megannyi döntést követel. Az optimális élmény érdekében hangsúlyos figyelembe venni a különböző házimozi berendezések jellemzőit és előnyeit.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés