Computex 2017: a Qualcomm elhozta a mobil PC platformot

A vállalat a Snapdragon 835-re és a Windows 10-re fogad. Három partnert már kerítettek is a kezdeményezéshez.

A Computexen megtörtént, amit már hetek óta vár a piac. Az elmúlt év végén tört fel a semmiből az a pletyka, hogy x86-ot emulálna ARM-on a következő év végi Windows 10 frissítés. Ezt ráadásul a Microsoft nem sokkal később meg is erősítette, és az is kiderült, hogy a Qualcomm lesz a cég hardverpartnere az újszerű irányban. Nemrég pedig az utóbbi vállalat vezetője szólta el magát azzal kapcsolatban, hogy konkrétan mikorra várhatók ezek az x86 emuláló ARM-os PC-k. Hivatalosan azonban eddig a pillanatig nem állt ki a Qualcomm és nem tett bejelentést, tehát a sok korábbi információ mellett a tényleges termékről nem igazán lehetett beszélni.

A Computex azonban mindig is jó terep az újításokra, és a Qualcomm be is mutatta a mobil PC platformját. Ennek konkrétan ez a neve és a Snapdragon 835-ös rendszerchipre épít. Utóbbi elsődleges előnye az amúgy kifejezetten erős teljesítménye mellett a mérete, mivel maga a 3 milliárd tranzisztorból álló lapka 10 nm-es gyártástechnológiával készül, így a tokozása igen kicsinek mondható és ez a konkurenseknél jóval kisebb platformdizájnt eredményez. A Qualcomm elsődlegesen a Kaby Lake-Y platform ellen méri a rendszert, amely 90-110 cm²-es nyomtatott áramköri lapot igényel. Alapvetően 90 cm²-nél kisebb megoldásokat nem nagyon lehet látni, mivel számos komponens kell azért egy mobil masina működéséhez. Ezzel szemben a Snapdragon 835 prototípus platformdizájnja mindössze 50,4 cm², ami komoly előnynek mondható. Nem mellesleg az Intel platformjához még szükség van egy M.2-es SSD-re is, ami szintén extra helyet fog felemészteni.

A különbség főleg abból ered, hogy a Snapdragon 835-ben rengeteg komponens integrálva van. Példaként említhető a gigabites tempóra képes x16-os LTE modem, amit az Intelnek külön kell kínálnia, de számos más esetben is kedvezőbb a Snapdragon 835 felépítése. Ez persze várható is volt, hiszen a Qualcomm a rendszerchipet eleve az okostelefonokba tervezte. Érdekesség egyébként, hogy SIM kártyára nincs is szükség a működéshez, mivel a rendszer kap egy eSIM-et, amely több régióban is aktiválható lesz, és onnantól kezdve ezt használhatja majd a felhasználó a mobilinternet elérésére.


[+]

A Qualcomm a mobil PC fő előnyeként a mobilitást hangsúlyozta ki. Nem azt a mobilitást, amit eddig egy notebookon értettünk, hanem olyan szintűt, ami csak az telefonokra és a tabletekre volt jellemző. A kis platformdizájn egyrészt nagy akkumulátor beépítését teszi lehetővé, emiatt nőhet az üzemidő, ugyanakkor egy Snapdragon 835 takarékosabb is, mint egy Kaby Lake-Y. Elvileg a vállalat mobil PC-je annyira keveset fogyaszt, hogy egy mai rendkívül vékony notebookot teljesen lemerítő feladatsort el lehet végezni rajta úgy, hogy csak az akkumulátor kapacitásának a fele vész majd oda. Eközben a készenléti állapot is teljesen más szintet képvisel. Amíg a mai PC-k legtöbbször csak az alacsony üzemidőt kínálják ebben a módban, addig a Snapdragon 835-tel még állandóan figyelhet Cortana is, illetve a felhőben tárolt adatok szinkronizálhatók a háttérben, lényegében beavatkozása nélkül. Technikailag ez a mostani notebookokkal is megvalósítható, csak rendkívüli módon eszi az akkumulátort. A Qualcomm szerint ezekkel a készenléti módban futó szolgáltatásokkal egy Snapdragon 835 négyszer-ötször tovább bírja, mint egy mai vékony notebook.

A Qualcomm mobil PC platformjára az ASUS, a HP és a Lenovo biztosan épít notebookot, hogy ki milyet azt még pontosan nem tudni, de vékonyak lesznek és sok üzemidőt fognak kínálni. A programfuttatás szempontjából a Windows Store áruházban kínált programok jöhetnek szóba. Ezen belül is az az optimális, ha UWP-s applikációkról van szó, de a Microsoft által kidolgozott alapoknak hála a Win32-es alkalmazásoktól sem fog megrémülni a rendszer. Többek között a Computexen a 7-Zip program volt használva, és tette a dolgát, ahogy azt egy normál PC-n tenné. Az operációs rendszer oldalán történő háttérmunkáról a Qualcomm nem beszélt, ezt a vállalat meghagyja a Microsoftnak, amely cég később bővebben be fog számolni arról, hogy pontosan miképpen oldották meg az x86-ra írt programok futtatását az ARM processzormagokon.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés