Computex 2016: pengevékony Zenbook 3 és három új Transformer 3 az ASUS-nál

Az ASUS Zen világa csodás új hardverekkel van tele.

Tekintettel arra, hogy az ASUS számára a Computex hazai pálya, ráadásul az iparág egyik meghatározó tagja, nem csoda, hogy erre az eseményre tartogatja meglepetéseit, jellemzően új, a márkát meghatározó termékeinek bejelentését. Ilyen például a Zenfone sorozat, melyből két év alatt 30 milliót sikerült értékesíteni, és aminek legújabb, harmadik generációs tagjait szintén most leplezték le. Emellett nem szabad elfelejteni a méltán híres Zenbook sorozatot, illetve az átalakulóművészeket, a Transformer masinákat, mely szintén sokat öregbített a vállalat hírnevén, ráadásul ezek is ma érkeztek el a harmadik generációhoz.


[+]

Kezdve a sort a Zenbook 3-mal, a tervezők most is az eleganciára és a légiességre helyezték a hangsúlyt. Ennek megfelelően a tömege 910 gramm, ami 10 grammal könnyebb, mint a jelenlegi csúcs Macbook, és vastagsága is pusztán 11,9 milliméter (Macbook: 13,1 mm). Ha mindez nem lenne elég, a 12,5 hüvelykes, Gorilla Glass 4 borítású Full HD kijelző köré keskeny káva került, amivel megint az almás cég babérjaira törtek.


[+]

A használati élményt befolyásoló tényezőkre is odafigyeltek, így például a (háttérvilágítással rendelkező) billentyűzetre, hiszen a vékony gépek egyik rákfenéje ez szokott lenni. Ezen a téren annyit tudtak tenni, hogy a gomb útját 0,8 milliméteresre növelték, amivel kapcsolatosan persze megjegyezték, hogy kétszer hosszabb, mint a Macbook gombjainak útja. Egyes modellek touchpadjának felső szegletében ujjlenyomat-olvasó is helyet kap, ami képes lesz együttműködni a Windows Hello szolgáltatással.


[+]

Nem lehetett kérdés a teljesítmény sem: 40 Wh-s akkumulátora, mely gyorstöltés funkcióval 49 perc alatt képes 60 százalékra feltölteni, 9 órát bír ki. De nem csak itt, hanem a nyers erőt tekintve is erős csomagot képesek összeállítani, ugyanis a csúcsmodellbe Intel Core i7 processzor mellé 16 GB 2133 MHz-es LPDDR3 RAM és 1 TB PCIe SSD kerülhet. Ennek azért megkérik majd az árát, hiszen 2000 dolláros árcédulát aggatnak rá, színtől (kék, szürke, rózsa-arany) függetlenül.


[+]

A kiállított darabok próbája során a vékonysága és könnyedsége ellenére igen-igen masszív darabnak tűnt az új Zenbook, ráadásul a szépen megmunkált alumínium ház is rátett a minőségre egy lapáttal. Talán a kijelző súlyosabb a kelleténél, mert bár kinyitni nem olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk, viszont a zsanér csak közepesen erős. Igaz, a demógépekhez képest a végleges modellen ez még változhat.


[+]

Értelemszerűen a vékony kialakítás rovására ment a csatlakozók száma, tehát a Thunerbolt-képes Type-C mellett csak egy 3,5 milliméteres jack audiokimenetre futotta, de ez nem meglepő. Említést érdemel még a Harman/Kardon hangszóró is, mely a jó öreg Bang&Olufsent váltotta - nyilvánvaló okokból.

Áttérve az átalakítható Transformer családra, három gép is érkezett, igaz ebből csak kettőt vert nagy dobra a vállalat, a 10,1"-es, Atom x5 SoC-ra épülő, kitámasztós Transformer 3 Minivel csak a kiállítótérben találkoztunk.


[+]


[+]

A fókusz tehát az aluhátlapos Transformer 3 és a szintén kitámasztós Transformer 3 Pro modelleken volt, melyek 12,6"-es kijelzővel érkeznek. Értelemszerűen az utóbbi a csúcsmodell, de az említett képátló és a 2880x1920 képpontos, "120%-os sRGB színteret lefedő", 450 cd/m²  fénysűrűségre képes kijelző mindkettőnél alap.

ASUS Transformer 3 ASUS Transformer 3 ASUS Transformer 3 ASUS Transformer 3
ASUS Transformer 3 [+]

ASUS Transformer 3 ASUS Transformer 3 ASUS Transformer 3
ASUS Transformer 3 [+]

Noha a Pro változat vastagabb (8,35 mm=Surface Pro 4) mint a "sima" (6,9 mm), nem ez dönti el a rangsort ez esetben, mivel a Pro jóval komolyabb hardverrel rendelkezik (i7, 16 GB RAM, 1 TB PCIe x4 SSD), mint tetvére (Core m7, 4/8 GB RAM, 256/512 GB SATA SSD). Ráadásul komoly fegyvertényként kezeli a gyártó az USB Type-C és a Thunderbolt 3 meglétét az erősebb konfigurációban, ugyanis így hozzákapcsolható az opcionális ROG XG Station 2 külső VGA dokkoló, így akár otthon játékra, VR-ra is alkalmas gép varázsolható belőle - ha már opcionális kiegészítő, az 1024 nyomáspont megkülönböztetésére alkalmas toll mindkettőhöz kérhető.

ASUS Transformer 3 Pro ASUS Transformer 3 Pro ASUS Transformer 3 Pro ASUS Transformer 3 Pro ASUS Transformer 3 Pro ASUS Transformer 3 Pro
ASUS Transformer 3 Pro [+]

Az összeállításból természetesen nem hiányzik a Harman/Kardon hangszóró, a hagyományos USB 3.0 port, a HDMI kimenet, illetve egy külső egységen keresztül VGA, Ethernet és kártyaolvasó is kapcsolható mellé. Szó esett természetesen a mindkét géphez gyárilag mellékelt puhafedeles, mágneses tokokról (keyboard cover) is, melyben a billentyűzet és a 60,5x 104 milliméteres touchpad lapul. Utóbbi üvegborítást kapott, előbbinél pedig próbálták minél hosszabbra venni a háttérvilágítással ellátott gombok útját, így 1,4 millimétert sikerült kisajtolni belőle (viszonyításképpen az iPad Pronál ugyanez 0,5 milliméter). Ugyanakkor érdemes megfigyelni, hogy míg a Transformer 3-nál maga a tok a támaszték, tehát nem kompatibilisek egymással.

ASUS ROG XG Station 2 ASUS ROG XG Station 2 ASUS ROG XG Station 2
ASUS ROG XG Station 2 [+]

Tranformer 3 kezdőára 799 dollár lesz, a Pro viszont 999 dollárról indul. A Mini árát egyelőre nem közölték.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés