Computex 2011: kész az OMAP4470

A Computex a Texas Instruments számára sem volt eseménytelen. A vállalat a negyedik generációs OMAP platformot frissítette az új OMAP4470-es SoC személyével. A 45 nm-es gyártástechnológiával készülő lapkát a gyártó elsősorban a tabletekbe szánja, mivel a teljesítménye a szérián belül kimagasló lesz. A chip két processzormagot tartalmaz, melyek ARM Cortex-A9 alapokra épülnek. Az órajel 1,8 GHz lesz, ami a konkurens megoldásokhoz viszonyítva kiváló teljesítményt biztosít. Ezeket egészítik ki a Cortex-M3-es magok, melyekből szintén kettő lesz. Az utóbbi egységek feladata elsősorban a multimédiás folyamatok feldolgozása lesz. A Full HD felbontású videók akadásoktól mentes lejátszása érdekében a tervezők egy IVA 3 jelzésű hardveres dekódoló motort is beleépítettek.

A SoC-ban az újnak tekinthető PowerVR SGX544-es grafikus vezérlő található, ami támogatja az OpenGL ES 2.0-s, az OpenCL 1.1-es és az OpenVG 1.1-es API-t, továbbá képes a sztereó 3D képalkotásra. A magórajel 384 MHz lesz, azaz a rendszer nyers számítási teljesítménye 24,5 GFLOPS. Az OMAP4470 sarkalatos pontja, hogy a combos grafikus mag mellett egy dedikált 2D-s mag is helyet kapott. Erre a vállalat szerint azért volt szükség, mert az új egység jelentősen kevesebbet fogyaszt, így komolyabb terhelés nélkül felesleges dolgoztatni a PowerVR SGX544-es egységet.

Az új lapka a negyedik generációs OMAP platformokhoz hasonlóan tartalmazza SmartReflex 2 technológiát, mely az energiatakarékos működésért felel, emellett rendelkezik az M-Shield névre keresztelt motorral is, ami az ARM TrustZone megoldásával kiegészítve a biztonsági funkciókat kínál. A rendszer érdekessége még a kijelzők kezelését biztosító motor, mely QXGA, azaz 2048x1536 pixeles felbontásra is képes, sőt három HD felbontású megjelenítővel is elboldogul egyszerre. Szintén újítás a HDMI 1.4-es interfész támogatása, amelyen keresztül biztosítható a sztereó 3D-s tartalmak továbbítása az erre felkészített televíziók felé.

A Texas Instruments már szállítja a lapka mintáit a partnerek számára, míg a tömegtermelés az év második felében indult be. A vállalat szerint az első OMAP4470-re épülő készülékek 2012 első felében tűnhetnek fel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés