A Texas Instruments eladná az OMAP üzletágát?

Nemrég érdekes pletyka látott napvilágot, mely a Texas Instruments OMAP üzletágának eladását feltételezi. Tekintve, hogy az aktuális OMAP generáció teljesítménye kifejezetten az élmezőnybe tartozik az ARM-os SoC-ok szempontjából a feltételezés igencsak merész, de messze nem alaptalan.

A Texas Instruments lényegében kész lapkák tervezésével foglalkozik, és ezekbe a chipekbe ARM architektúrára épülő processzor, illetve PowerVR IGP kerül, kiegészítve mindezt számos fix funkciós és pár speciális egységgel. Az OMAP divízió termékei a képességek szempontjából gyakorlatilag nagyon jónak tekinthetőek, konkrétan az élmezőny részei. Az új generációs OMAP5 termékcsalád esetében úgy néz ki, hogy a vállalat továbbra is aktív résztvevője lesz a piacnak, hiszen a készülő lapkák ismét figyelemre méltóak, továbbá a Google Ice Cream Sandwich kódnéven futó Android operációs rendszerének szintén az OMAP5 generáció lesz a referenciaplatformja. Ennek megfelelően a Texas Instruments számára minden összeállt, hogy igazán ütős csomagot készíthessenek.

Az okostelefonok és a tabletek piacának azonban nem kevés árnyoldala van, amit a saját végtermékekkel nem rendelkező gyártók érzékelnek is. Mindkét szegmensben olyan óriásokkal kell küzdeni, mint az Apple és a Samsung. Az előbbi vállalat saját lapkákat készít termékeibe, és a jövőben a Samsung is ezt az utat szeretné járni. A szintén értékelhető részesedéssel bíró LG is számos ARM licencet vásárolt, továbbá a HTC is felvásárolta a VIA S3 Graphics üzletágát, azaz előreláthatólag teljesen saját platformokon dolgoznak. Az említett cégek a piac nagy részét birtokolják, és az elképzelésük, miszerint saját lapkák tervezésében látják a jövőt, nem tesz jót a Texas Instruments számára. Hasonló cipőben jár a közvetlen konkurensnek tekinthető Qualcomm és NVIDIA is. Az utóbbi vállalatról tudjuk, hogy komolyan számolnak a Windows 8 megjelenésével, és konkrét PC-s platformokat szeretnétek kínálni, míg az előbbi vállalat számít jelenleg az ARM-os piacok nehézfiújának. A HTC például rendre Snapdragon chippel szereli a telefonjait, továbbá a Nokia Windows Phone 7-tel kapcsolatos projektjei szintén kedvezőek a Qualcommnak, ugyanis a Microsoft okostelefonokhoz szánt operációs rendszere nem fut semmi máson.

Az előbbi bekezdést látva a Texas Instruments helyzete csak az aktuális piaci viszonyokat tekintve értékelhető, mivel a jövőben a gyártók platformosodása komoly probléma lehet a chipek eladhatósága szempontjából. Arról nem is beszélve, hogy a vállalat úgynevezett wireless divíziójának bevétele jelenleg is csökken, ami annak köszönhető, hogy a cég igen sokat profitál a régebbi telefonok eladásából, ám ezek gyártása lassan leáll. Ennek megfelelően a régi lapkák iránti kereslet megszűnik, ami – a végtermékkel is rendelkező konkurensek terveit látva – a teljes üzletágat veszteségbe taszíthatja.

A Texas Instruments számára tehát valós alternatíva lehet az OMAP divízió eladása, hiszen a nem túl rózsás kilátások mellett elmondható, hogy kvázi most vannak a csúcson, és ilyenkor lehetne az egész üzletágért a legtöbbet kapni. Vevők is akadhatnak bőven. Ott van például a szinte kimeríthetetlen anyagi forrásokkal rendelkező ATIC, de akár az LG is potenciális jelölt lehet, mivel a dél-koreai vállalat amúgy is chiptervezői babérokra tör, és hasznos lehet egy rutinos mérnöki gárdát alkalmazni. A Nokia számára is értékelhető szempont lehet a Texas Instruments, hiszen a Windows Phone 7 kompatibilitás megoldható OMAP lapkákkal is.

Az esetleges eladással kapcsolatos helyzet tehát érdekes és logikus is, de az egész elképzelést érdemes pletyka szintjén kezelni, amíg nincs hivatalos megerősítés a vállalat részéről.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés