Chrome OS-t futtató eszközök dömpingje várható az idei évben

Hirdetés

A Lenovo tegnapi napon bejelentett N20 és N20p Chromebookjai az Intel bejelentésének előjátéka volt csupán, hiszen elsőként ezekben az eszközökben debütált a vállalat új Celeron központi egysége. A Bay Trail-M alapú SoC-ok amellett, hogy az eddigieknél hosszabb üzemidőt tesznek lehetővé, aktív hűtést sem igényelnek és IEEE 802.11ac Wi-Fi képességgel vannak felruházva, illetve lehetővé teszik az érintőkijelző használatát is. Persze az újdonságra nem csak a Lenovo, hanem más gyártók is azonnal lecsaptak, így az Acer, ASUS és a Toshiba is. A Lenovohoz hasonlóan az ASUS is két modellel, a 11,6"-es C200-zal és a 13,3"-es C300-assal készült (egyik sem érintőkijelzős), de ezt leszámítva hardveres paramétereik megegyeznek (2 GB RAM, 16 GB tárhely, 1xUSB 2.0, 1xUSB3.0, HDMI 1.4, SD kártyaolvasó, HD webkamera, ac-s Wi-Fi és BT4.0).

ASUS Chromebook C200
ASUS Chromebook C200

A másik újítás az Intel részéről, hogy a Chromebookokba is beveti a negyedik generációs Core i3 processzort, ami sokak szerint "feleslegesen erős" egy alapvetően nem túl számításigényes, felhős alkalmazásokra kihegyezett konstrukcióhoz, de nem a gyártó szerint. Az Intel meggyőződése, hogy a több résztvevős Hangouts, illetve multimédiás tartalmakban gazdag weboldalak látogatása során, továbbá az offline tartalmak és programok esetében is lehet profitálni a többletteljesítményből, mely utóbbiból egyébként egyre több lesz – hamarosan a Google Play filmkínálata is nézhető lesz offline módban. Természetesen ezt az opciót sem hanyagolják el a partnerek, így például a Dell és az Acer is készít Chromebookot Core i3 CPU-val 349 dolláros kezdő árcédula mellett – utóbbi gyártó ezt az információt már múlt héten elárulta a New York-i termékbemutató alkalmával.

Acer C720 Intel Core i3-mal
Acer C720 Intel Core i3-mal (forrás: Hardware.info) [+]

Emellett az idén várható a többi Chrome OS-t futtató eszköz előretörése is: a HP Chromebox-a júniusban jelenik meg, az CES-en bemutatott LG Chromebase AIO pedig május 26-n debütál. Mindez persze még csak a kezdet, a második félévben várhatóan további eszközök jelenhetnek meg, tovább bővítve a gyártó Chrome eszközeinek portfólióját.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés