A Chromebookokban találhat helyet a Realtek ALC5677 hangprocesszor

A Realtek régóta dolgozik már az ALC5677-es hangprocesszorán, amely egy Tensilica HiFi EP DSP-t tartalmaz. Az új lapka hamarosan elérhető lesz a piac számára is, de egyelőre nehéz megjósolni, hogy hol kaphat szerepet. A vállalat szerint elsődlegesen a Chromebookokban találhat helyet magának, ahol a beszédfelismerést lehet rábízni. Maga a rendszer annyira keveset fogyaszt, hogy akár állandóan aktív lehet, vagyis a Chromebook szimplán bekapcsolható egy szóban kiadott paranccsal. Tulajdonképpen Xbox One konzol hang- és beszédfelismeréséhez hasonlóképpen kell elképzelni a működést.

Hirdetés

Azt is megtudtuk, hogy a Microsoft is dolgozik egy hasonló koncepción, így a Windows operációs rendszert használó termékek piacára is lehet nevezni, noha itt nehezebb a Realtek helyzete, mivel az AMD már bemutatta a saját TrueAudio hangprocesszorát, és az Intel is egy aDSP-t integrál az új vezérlőhidakba.

A fentiektől függetlenül a Realtek ALC5677-nek lehet jelentősége a PC-kben is. A vállalat látva a konzolokban található dedikált hangprocesszort, elkezdte a játékok támogatásának lehetőségét vizsgálni. Az ALC5677 előnye, hogy ugyanazt a Tensilica HiFi EP DSP-t használja, mint az AMD TrueAudio megoldása. Ezután a Realtek számára teljesen reális koncepció lehet megoldani az ALC5677 támogatását az Audiokinetic Wwise, a Firelight fmod és a Microsoft XAudio2 middleware-eken keresztül, és a TrueAudio támogatásának hullámait kihasználva becserkészhetnek számos PC-s portot. Ezzel az alaplapgyártók számára érdekes alternatíva lehet az ALC5677 használata, főleg Intel processzorok mellett.

Előzmények

Hirdetés