Acer blog: bemutatkoztak a márka első Chromeboxai

Bő másfél évvel ezelőtt, röviddel az Acer C7 Chromebook megjelenése után írtunk először a Kiev  néven futó, Chrome OS-t futtató asztali gépről. Hosszú ideig csend volt körülötte, mígnem néhány napja a PC gyártó bejelentette a Chromebox CXI családot. A Google böngészőre alapuló operációs rendszerének nagy előnyei közé tartozik az egyszerűség, a gyorsaság és a biztonság. Bár nem olyan sokoldalú, mint a klasszikus asztali vagy mobil operációs rendszerek, de egyre több ügyes trükköt tud, és már internetkapcsolat nélkül sincs teljesen elveszve, bővült az offline alkalmazások kínálata, sőt a legtöbb Android applikációval való kompatibilitást is kilátásba helyezte a Google.

Az Acer Chromebook CXI családja mindössze 0,6 literes térfogatával és 165 x 130 x 33 milliméteres méretével a legkisebb PC-k közé sorakozik be, központi hardvereleme az Intel Haswell architektúrára épülő, kétmagos, 1,4 GHz-es órajelű, 15 wattos TDP fogyasztással rendelkező Celeron 2957U processzora lesz, mellé pedig 2 vagy 4 GB memória kerül, míg a mindössze 8 másodperces rendszerindítási időről a 16 GB-os SSD gondoskodik. A tárhely SD kártyával és négy USB 3.0 port révén külső eszközökkel lesz bővíthető, monitorkimenetből pedig HDMI-t és DisplayPortot kapunk, ezen felül van még Gigabites Ethernet port, IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi adapter és Bluetooth 4.0-s modul is. Belsejéről még nem láttunk képet, de a burkolatán látható szellőzőnyílás alapján úgy tűnik, aktív hűtésű lesz.

Sajnos az Acer Chreomboox CXI a C7 Chromebookhoz hasonlóan egyelőre távol marad a hazai piactól. Az Egyesült Államokban a 2 GB memóriás modell 180 dolláros, a 4 GB-os verzió pedig 220 dolláros ajánlott árral indít.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények