A cégek jönnek és mennek, de a felhős játék marad

Ha felhős játékról van szó, akkor a legtöbb embernek a Gaikai és az OnLive ugrik be. Ez nem véletlen, ugyanis ezek a szegmens uralkodó platformjai, de a felhős játékot túlértékelték a cégek. Saját tapasztalatainkra alapozva ki merjük jelenteni, hogy a felhasználói élmény messze van attól, amikor az adott játék natívan a kliensen fut. Ettől függetlenül, mint alternatíva értékelhető a felhős játék is, de a kiadásokkal a jövőben sokkal szűkösebben kell bánni. Ezt azért jelenthetjük ki, mert az OnLive technikai értelemben csődbe ment, de némi jogi procedúra után egy új tulajdonossal sikerült megmenteni a rendszert. A Gaikai esetében is megemlíthető, hogy nemrég felvásárolta a Sony, de ez esetben tőkeerős cégről van szó, így valószínűleg nem lesz gond az anyagiakkal. Az viszont mára bebizonyosodott, hogy egyik szolgáltatás sem hozza az elvárt anyagi sikert, sőt inkább csak pénznyelők, ami főleg a telepített szerverek fenntartásának magas költségei miatt alakult így. Nem véletlen, hogy David Perry, a Gaikai korábbi elnök-vezérigazgatója kijelentette, hogy az üzleti siker kulcsa a rendkívül energiahatékony, magas szintű integrációval dolgozó szerverek bevetése, melyek teljesítményben az aktuális megoldásokkal nem érnek fel, de a fenntartási költségük jóval kedvezőbb.

A felhős játékot kínáló cégek nagy szerencséje, hogy a legnagyobb chiptervezők is az integrált grafikus vezérlőben látják a jövőt, így már 2013-ban lesz lehetőség erős IGP-vel rendelkező szerverprocesszorokat vásárolni, vagyis a pár éves tanulópénz után akár hasznot is termelhetnek majd a szolgáltatások. Talán az integrációs irányt látva jött meg a többiek kedve is a felhős játékhoz, így a Gaikai és az OnLive mellé beugrik az Agawi és a CiiNOW is.


Agawi bemutató

Az Agawi alapvetően nem tekinthető teljesen újoncnak, hiszen korábban iSwifter néven futott a rendszer, de a szintlépéssel névváltás is történt. A felújított szolgáltatás egyébként kedvezőnek tűnik. Az Agawi a Windows Azure platformot használja a tartalom streamelésére. A szokásosnak mondható funkciók mellett, mint például a játékvezérlők támogatása, kiemelendő, hogy a Facebookon elérhető Adobe Flash platformra épülő játékok streamelésére is képes a rendszer. Ez nagy előny lehet, mivel a mobil operációs rendszerek nem támogatják a Flash új verzióit, emellett a Facebookon fellelhető játékoknak jellemzően előnyös a GPU-val történő gyorsítás, ami sok mobil terméken hardveres, vagy szoftveres okok miatt nem érhető el, vagy nem működik megfelelően. Az Agawi gyakorlatilag kiváltja a Flash natív futtatását.


CiiNOW bemutató

A CiiNOW teljesen újonc ezen a piacon, de több szereplő sosem árt. Túl sok extrát nem lehet a szolgáltatásról elmondani, mivel még béta fázisban van, de nyilván a többi felhős megoldáshoz hasonlóan teszi a dolgát. A játékvezérlők támogatása itt is adott, illetve az érintésre érzékeny kijelzővel felszerelt tabletek és okostelefonok esetében kérhetők virtuális gombok a képernyőre, ami már szintén nem újdonság, de hasznos dolog.

Fontos megjegyezni, hogy a felhős játék legnagyobb méregfogát még mindig a hálózatról érkező magas késleltetés jelenti, és erre továbbra sincs tényleges megoldás. Vagyis jöhet bármennyi cég, a kliensgépen natívan futó program által kínált élmény akkor is jobb lesz. Érdekes lehet még a grafika minősége is. Azzal, hogy a cégek eddig nem igazán láttak profitot a felhős szórakoztatásból, immáron világossá vált, hogy olcsóbb, kisebb teljesítményű és ezzel együtt kisebb fogyasztású szerverekre van szükség. A kiszolgáló tehát elméletben jelentősen nagyobb teljesítményre képes, mint egy nagyon erős kliensgép, de az egész rendszer üzleti vonzata szükségessé teszi, hogy egy szerver a lehető legtöbb felhasználót szolgálja ki. Vagyis a felhőben futó játékok grafikája a PC-re kiadott verziók szintjét nem fogja hozni, ráadásul a streamelt tartalom videóként jellemezhető, ami a H.264-es kódolás miatt veszteséges tömörítésű. Az áttörés tehát egyelőre várat magára, de a felhős játék továbbra megfontolandó lehet mint alternatíva, ha a felhasználó együtt tud élni a nyilvánvaló korlátokkal.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés