Érkezik a Wikipad a Gaikai felhős játékszolgáltatásához

A Gaikai (az OnLive mellett) napjaink egyik legjobb felhős játékszolgáltatása, melyet mi is elemeztünk egy cikk formájában. David Perry, a vállalat elnök-vezérigazgatója ott volt az idei AMD Fusion Developer Summiton, és természetesen a szolgáltatásról, illetve a játékok jövőjéről beszélt. Elmondása szerint a felhős játékot kedvelik a hétköznapi játékosok, hiszen azt nyújtja számukra a rendszer, amire vágynak: azonnali szórakozást, bárhol és bármikor.

A Gaikai hamarosan teljesen elérhető lesz a Samsung és az LG okostévéin, ami szintén sok játékost fog majd vonzani. Egyelőre mindkét céggel szoros az együttműködés, így a publikus bétateszt után beindulhat a végleges rendszer.

Wikipad
Wikipad [+]

David Perry bizakodó a tabletek oldaláról is, sőt a sztereó 3D-t is jó iránynak tartja. Utóbbi a Gaikai számára szintén nem jelent problémát, hiszen tulajdonképpen csak a megfelelő sztereó 3D-s streamet kell visszaküldeni. A tablet szempontjából viszont nem ideális az érintésérzékeny kijelző. Bár lehet vele trükközni az irányítás szempontjából, de jellemzően a gamepad az ideális vezérlő a PC-s és konzolos irányításhoz optimalizált felhős játékokhoz. Készül is a Wikipad, amely egy Android operációs rendszert futtató tablet lesz egy vezérlőkonzollal kiegészítve. Magáról a gépről még semmit sem tudni, azon kívül, hogy a kijelző képes lesz megjeleníteni a sztereó 3D-s tartalmakat is szemüveg viselése nélkül. Nyilván túl erős hardver nem szükséges, hiszen a Gaikai esetében a számításokat egy távoli szerver végzi, így alapvetően a legfontosabb szempont a lehető legjobb üzemidő biztosítása lehet. A termék David Perry állítása szerint még idén megjelenik, de többet nem mondhat róla.

David Perry az AMD Vision APU-jairól is beszélt egy keveset. A Trinity teljesítménye nagyon meglepte, és az APU, mint elgondolás, ideális alapot jelenthet a Gaikai szervereibe is. Talán sokan érdekesnek ítélik a cég politikáját, hiszen amellett, hogy az Intel komoly tőkével támogatja a fejlesztéseket, és az NVIDIA is partnernek számít a GeForce Grid szempontjából, még az AMD hardverei is előkerültek. Fontos tisztázni, hogy a Gaikai egy szolgáltatás, vagyis bármilyen hardverre épülhet. David Perry szerint a terjedéshez olcsó és energiahatékony szerverek szükségesek. A legfontosabb, hogy a kiszolgálók sűrűn legyenek elhelyezve, így csökkenthető a hálózatból eredő késleltetés. Ez viszont a hardver szempontjából költséges, vagyis a Gaikai esetében nagyon számít, hogy az adott szerverközpont kiépítése a lehető leghamarabb visszahozza a befektetett költségeket és keveset fogyasszon, így az üzemeltetés is olcsó lehet. Nyilván felmerül a teljesítmény kérdése is, de jelenleg úgy néz ki, hogy ez másodlagos szerepet tölt be, mivel a játékok grafikája a szerver oldalán is skálázható, így a hardverhez lehet igazítani a sebességet. A hardvergyártóknak tehát arra kell törekedni, hogy egy rack minél több felhasználót kiszolgáljon, és az ügyfelenkénti energiaigény legyen nagyon alacsony, emellett a szerver is legyen nagyon olcsó. A lecke úgy néz ki, hogy fel van adva.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés