Az Acernek már másfél éve van Windows 8-as tabletje?!

Hogy ez nekünk miért nem jutott az eszünkbe korábban! Ezzel a felkiáltással kértük kölcsön az Acertől az öregedő, jó ideje már nem is kapható Iconia W500 táblagépet, aminek leglényegesebb tulajdonsága, hogy AMD Brazos platform dolgozik benne. Így elvileg képes a Windows 8 futtatására is, ami érintős felülete miatt sokkal jobban illik hozzá, mint a Windows 7, melynek kezelőfelülete nem igazán barátja a tapogatásnak. Fogtuk hát Windows 8 telepítős pendrive-unkat, rádugtuk a W500-ra, és az Acer weboldalán található tippel rábírtuk a készüléket, hogy a külső tárolóról bootoljon. Ezután röpke húsz perc alatt felugrott az új Windows, működött minden hardverkomponens, extraként csak az AMD legújabb béta meghatóját tettük fel, és már készen is voltunk.


[+]

Minden funkció tökéletesen működött, a kétmagos, 1,33 GHz-es AMD C-60 APU akadások nélkül vitte az érintőfelületet, amiben az 1280x800 pixeles érintőképernyő jó partnere volt, ugyanis kielégíti a Windows 8 legalább 5 érintéses multi-touch követelményét. Az integrált Radeon HD 6290 grafikus mag támogatja a DirectX 11-et, és a meghajtóval sincsenek olyan problémái, mint a konkurens Intel Atom platformnak.

A telepítés befejeztével 32 GB-os SSD háttértárunkon 16 GB üres hely maradt, ez is jól mutatja, hogy a Windows 8 (és az RT is), lényegesen komolyabb operációs rendszer az Androidnál vagy iOS-nél. Nagy kérdés, hogy szükség van-e erre a komolyságra, kell-e egy tabletre ennyire összetett operációs rendszer? Egyelőre a Windows 8-nak minden tabletes operációs rendszerrel (a Windows RT-vel is) szemben megvan az a hatalmas előnye, hogy minden x86-os program fut rajta, így ideális átváltó eszköz lehet azok számára, akik kipróbálnák a tabletet, de nem szívesen szakadnának el a régi szoftverkörnyezettől. Ne feledjük, akinek van már Iconia W500 tabletje, az Acer támogatásával nagyon olcsón vehet hozzá Windows 8-at!

Azóta történt

Előzmények