Atomgyors az új ARM processzor

Hirdetés

Az ARM elsősorban a mobil készülékek piacán ismert vállalat, ami annak köszönhető, hogy az eddigi fejlesztéseik elsősorban a rendkívül alacsony fogyasztást tartották szem előtt. A cég azonban némileg újít a stratégiáján, így mostantól sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a teljesítményre. Az új Cortex-A9 MPCore architektúra maximum négy processzormagot támogat, az órajel pedig 2 GHz-re is állítható.

Az ARM állítása szerint a rendszer két darab 2 GHz-es maggal 1,9 wattot fogyaszt, míg az órajel 1 GHz-re való csökkentésével 500-600 milliwattra redukálható az energiaigény. Az egyes magokhoz választható a NEON vagy az FPU részelem. Az előbbi lebegőpontos egység speciálisan a H.264 vagy az MP3 tömörítésű médiafolyamok kezelését segíti elő. A közös másodlagos gyorsítótár maximum 8 MB kapacitású lehet, ám ezt várhatóan nem sokat fogják kihasználni, mivel a tervezett lapka mérete túlságosan megnőne.


[+]

Az ARM a Cortex-A9 MPCore architektúrát a TSMC 40 nm-es eljárására optimalizálta. Ez a licenszelők számára fontos információ, hiszen ha más gyártástechnológiát használnak, akkor nincs értelme megvenni a terveket. Az ARM szerint az új rendszer szó szerint Atomgyors, azaz az Intel Atom N270 típusú processzorát könnyedén lehagyja. Itt azonban fontos megjegyezni, hogy az Intel képes futtatni az x86 utasításkészletre írt programokat, míg a Cortex-A9 MPCore nem. Ez a kisméretű multimédiás lejátszók és a MID-ek esetén nem túl nagy probléma, viszont a netbookok ellenfelének szánt smartbookok hátrányban lehetnek, ugyanis az asztali Windows operációs rendszerek az utóbbi szegmens gépeire nem telepíthetőek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a vásárló operációs rendszer vagy program nélkül kénytelen majd „szenvedni”, mivel a smartbookokra a különböző Linux disztribúciók, illetve a Google operációs rendszereire, az Android valamint később a Chrome OS telepíthető. Érdemes megjegyezni, hogy a szoftveres hátrányok mellett a smartbookok jobb fogyasztási paraméterekkel rendelkeznek, így átlagosan magasabb az egy akkumulátorfeltöltéssel elérhető üzemidő.

Az ARM Cortex-A9 MPCore terveit az idei év negyedik negyedévétől lehet licenszelni. Ebből következik, hogy a tényleges termékek leghamarabb egy év múlva érkezhetnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés