Itt a Marvell SoC-ok armadája

A Marvell bemutatta legújabb SoC rendszereit, melyek ARMADA néven lesznek elérhetők a partnerek számára. A TSMC 55 nm-es gyártósorain készülő termékcsalád az Inteltől megvásárolt Xscale alapokra épül. Ezt a divíziót a Marvell még 2006-ban kebelezte be, 600 millió dollárt fizettek érte. Az ARMADA 100 és 1000 szériás lapkák a Sheeva PJ1 kódnevű magot alkalmazzák, míg az ARMADA 500 és 600 család a Sheeva PJ4-re épül. Az előbbi az ARMv5, míg az utóbbi az ARMv7 utasításkészletet használja, a SIMD motor pedig a Wireless MMX 2-re alapoz.

Az ARMADA 100 chipek órajele 400 és 1200 MHz között lehet, a másodlagos gyorsítótár pedig maximum 128 kB kapacitású. A rendszermemória esetében az LPDDR és a DDR2 szabvány támogatott, míg a grafikai megjelenést 2D-s gyorsító kezeli. A lapkacsaládból rengeteg verzió készül, mivel a lefedett piac is igen nagy. A chipek alkalmazhatók e-könyolvasókban, digitális fotókeretekben, hordozható navigációs készülékekben, MID-ekben, VoIP és videó IP telefonokban, IP kamerákban, valamint más eszközökben. Érdemes kiemelni az ARMADA 166E jelzésű SoC rendszert, mely az első olyan lapka a világon, amelyik integrált EPD (e-paper display) vezérlőt használ.

Az ARMADA 1000 chipek sokban hasonlítanak az imént tárgyalt kistestvérekre. A felhasználási területnek a gyártó a Blu-ray lejátszókat, a HD set-top boxokat és a multimédiás televíziókat jelölte meg. Ennek megfelelően a különbségek az erőforrásokban keresendőek. A lapkák már két darab 1,2 GHz-es órajelen ketyegő Sheeva PJ1 magot alkalmaznak, a rendszermemória pedig DDR2 szabványra épülhet. Beépítésre került még két darab HD videó dekódoló és egy nagy teljesítményű audio DSP, valamint egy Qdeo névre keresztelt videoprocesszor. Természetesen integrálták a HDMI, az USB, a PCI Express, a SATA, illetve az Ethernet vezérlőt is, így megfelelő mennyiségű szolgáltatás áll rendelkezésre a partnereknek.

Az ARMADA 500 lapkák 1,2 GHz-es órajelen üzemelnek, a másodlagos gyorsítótár mérete pedig 512 kB. A fenti rendszerekhez viszonyítva komoly újdonság a Divante nevű 3D-s grafikus mag. A DDR2-es memóriavezérlőt alkalmazó chipek rendelkeznek HD videó dekódolóval, valamint PCI Express, SATA, illetve Gigabit Ethernet vezérlővel is, és a smartbookokban, MID-ekben, netbookokban és vékony kliensekben használhatók fel.

Az ARMADA 600 szériánál a nagyobb testvérrel ellentétben inkább az energiatakarékosságra helyezték a hangsúlyt, így az órajelet 1 GHz-re redukálták, a másodlagos gyorsítótár mérete pedig 256 kB-ra csökkent. A teljes rendszer fogyasztása érdekében a rendszermemória a DDR2 mellett LPDDR vagy DDR3 szabványra is épülhet. A lapkákat elsősorban az okostelefonokban, MID-ekben és hordozható multimédiás készülékekben lehet felhasználni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés