Hirdetés

A Full HD-vel is megbirkózik a legújabb ZiiLABS processzor

Hirdetés

A Creative tulajdonában álló ZiiLABS médiaplatformjáról már egy korábbi hírünkben beszámoltunk, ám a vállalat töretlenül fejleszti az Stemcell Computing (őssejtszámítás) elven működő architektúráját, így hamarosan elkészül a harmadik generációs, ZMS-08 jelzésű lapka is. A 13 x 13 mm-es 424 tűs FBGA tokozással rendelkező chip a világ első olyan alacsony fogyasztású médiaprocesszora, mely képes az 1080p felbontású, H.264 kódolású filmek akadásoktól mentes lejátszására.

A ZMS-08 1 GHz-es órajelen üzemelő, NEON lebegőpontos egységgel rendelkező ARM Cortex-A8 magot tartalmaz, melyhez 64 darab úgynevezett PE (Processing Element) egységet tartalmazó SIMD tömb társul. A lapka támogatja az OpenGL ES 2.0-s szabványt, valamint képes az Xtreme Fidelity X-Fi Audio effektek lejátszására.


A ZMS-08 blokkdiagrammja [+]

A chipben két darab USB 2.0 OTG (On-The-Go) vezérlő kapott helyett, amit a négy darab egymástól független, bidirekcionális HD video port és a HDMI transzmitter egészít ki. Az 32/64 bites memóriavezérlőhöz 1 GB-os összkapacitás erejéig mDDR, DDR, DDR2 vagy SDR memória társulhat, az órajel pedig maximum 333 MHz-es lehet.

A ZiiLABS a ZMS-08-as alacsony fogyasztású lapkát nagy teljesítményű és kisméretű médialejátszókba, set-top boxokba és okostelefonokba szánja. A tömeggyártás 2010 első negyedévében kezdődik meg, de a partnerek már a mai naptól leadhatják a rendeléseket az új generációs chipre.

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés