ATI: a nagy raktárpucolás?

Nem tudjuk megítélni, mennyire megbízhatóak az AnandTech forrásai, de ha igaznak bizonyul a lapnak az ATI új videokártya-változataival kapcsolatos híre, akkor kis túlzással elmondhatjuk, hogy a vásárlók szinte személyre szabott megoldást választhatnak a Radeon X800-as grafikus gyorsítók kínálatából – már ha képesek lesznek biztos kézzel választani a futószalagok, órajelek és memória-konfigurációk szövevényéből.

Az új 3D-gyorsítók az AnandTech szerint Radeon X800 GTO néven kerülhetnek piacra. A grafikus processzor egyaránt épülhet az R480, R430 és R423 kódnevű chipek módosított (Pro) változatára, ami – akárcsak az X800 GT-k esetében – arra enged következtetni, hogy a vállalat igen gyorsan meg kíván szabadulni raktáron levő, esetleg az eredetinél kevesebb működő futószalagot tartalmazó chipjeitől.

Közös jellemzőként az X800 GTO processzorok 12 aktív pixelfutószalaggal bírnak, és alapvetően kétféle videokártya bázisául szolgálnak. Az erősebbik modell GPU-ja 400 MHz-en, 256 MB kapacitású, 256 bites GDDR3 memóriája pedig 490 MHz-en fut. A gyengébbik változat processzora szintén 400 MHz-en üzemel, a 128 MB-os, 256 bites buszra kapcsolt DDR RAM azonban csak 350 MHz-es órajelen jár.

Ezek lennének tehát az irányvonalak, de a konkrét kiépítés, ahogy rendesen, itt is variálódhat a gyártóktól függően. A videokártyák PCI Express és – a Rialto bridge révén – AGP interfésszel lesznek kaphatók. Teljesítményük valahol az X800 GT és az X800 XL között lehet, ezt tükrözi majd áruk is. A várakozások szerint az új grafikus vezérlők szeptember folyamán jelennek meg a kereskedelemben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés