Még több GPU az ATI következő szériájában?

Az idei nyár a diszkrét grafikus vezérlők két nagy gyártója, az NVIDIA és az ATI közül kétségtelenül az előbbié lett: GeForce 7800 GTX, majd GeForce 7800 GT videokártyáival – melyek ráadásul a bejelentéssel egy időben piacra is kerültek – jelenleg a legnagyobb teljesítményű PC-s 3D-gyorsítókkal szolgál. Ha az ATI ebben a szezonban örülhet valaminek, az legfeljebb az, hogy következő generációs, R520 kódnevű grafikus processzoráról kész termékek hiányában is heti rendszerességgel hírt ad valamennyi informatikai lap, latolgatva a késlekedés okát és az új chipek képességeit.

Hirdetés

Szerencsére az ATI tőzsdére bevezetett vállalat, így nem teheti meg, hogy terveit jótékony ködbe burkolja, Dave Orton elnök-vezérigazgató már néhányszor magyarázkodni kényszerült a piacelemzők előtt a csúszás okozta bevételkiesés miatt. Tőle tudhatjuk, hogy az új csúcsprocesszor, az R520 várhatóan szeptember végén mutatkozhat be végre a nyilvánosság előtt, és szinte azonnal el is juthat a kereskedelembe. A tervezetthez képest állítólag csupán néhány hetet csúszik a középkategóriás RV530 és a belépőszintű RV515 bejelentése, melyek várhatóan október első felében vagy közepén jelennek meg az üzletekben.

A fenti információkat egészíti ki az iparági források alapján általában viszonylag megbízható adatokkal szolgáló DigiTimes, amikor arról ír, hogy az R520-szal, az RV530-cal és az RV515-tel egy időben a harmadik negyedév végén megkezdődhet egy RV505 kódjelű GPU nagy tételben való szállítása. Utóbbiról eddig nemigen hallhattunk, de ehhez még egy további is hozzájön: a lap szerint R516 kódnéven elkezdődött egy alsókategóriás chip tervezése, amely ugyancsak 90 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiával készülne, de a többitől eltérően nem a TSMC, hanem a United Microelectronics Corporation (UMC) üzemében. A hírt nem árt kétkedéssel kezelni, már az R516 kódnév sem nagyon illik egy belépőszintű GPU-hoz, melyek jele általában RV betűkkel szokott kezdődni.

A UMC-nek mindenesetre van tapasztalata a 90 nm-es technológiában, 200 és 300 mm átmérőjű szilíciumostyákat is feldolgoz ezzel az eljárással, az ATI számára pedig ezt megelőzően is készített már chipeket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés