Computex 2011: lencsevégen az Asus MARS II

Hirdetés

Az Asus igazi nagyágyúval készül az év második felére, ugyanis a két évvel ezelőtt megjelent MARS nevű VGA-hoz hasonló koncepcióra építve érkezik a MARS II. Az új versenyzőt egyszerűen lehet jellemezni, ugyanis két darab, SLI konfigurációba kötött GeForce GTX 580 lesz egyetlen nyomtatott áramköri lapra zsúfolva. A pontos órajelekről még az Asus sem döntött, de megtudtuk, hogy a mérnökök célja a 772 MHz-es mag-, és az 1544 MHz-es shaderórajel elérése.


Asus MARS II (forrás: techPowerUp!) [+]

Az előzetes adatok szerint a GDDR5-ös memória mérete GPU-nként 1,5 GB lesz, ami egy ilyen szörnyön messze nem életbiztosítás, hiszen ezt a kártyát már tényleg csak a többmonitoros játékra érdemes megvásárolni. Az Asus még nem állította működésbe a MARS II-t, de a kiszivárgott adatok szerint magas, Full HD-s felbontás feletti terhelés mellett 15-20%-kal lehet gyorsabb a jelenlegi csúcsot képviselő Radeon HD 6990-nél, és közel 30%-kal hagyja le a Geforce GTX 590-et, ami a maximalistáknak jó hír. Három monitor mellett már közel sem ilyen egyszerű a helyzet. Itt a terméket egyértelműen limitálja majd a szűkös memória, így gyári mérésről nincs is hír. Valószínűleg több kijelzőhöz továbbra is a Radeon HD 6990 lesz a jobb választás, hiszen ezen a terméken 2 GB memória áll rendelkezésre GPU-nként.


Asus MARS II (forrás: techPowerUp!) [+]

A MARS II rendkívül méretes DirectCU hűtést kapott, amin két darab 12 cm-es ventilátorral dolgozik, és összesen három bűvítőhelyet foglal el. A komoly hőelvezetésre szükség is lesz, ugyanis az újdonság három darab nyolctűs PCI Express konnektorból szerzi az áramot, és a hírek szerint 500 wattnál is nagyobb fogyasztással rendelkezik. Természetesen a tuning is biztosított, mivel az Asus számos óvintézkedést vezet be a termék épségének megőrzése érdekében. A mellékelt szoftver képességeit kifejezetten a MARS II-höz igazították, így a termék alapvető biztonsági funkciója, hogy valós időben állíthatóak az órajelek. Ezt a rendszer akár felül is tudja bírálni, ha a hőmérséklet túl magas lesz, elkerülve az esetleges fagyásokat. Szintén vészfunkció a termék túlhevülése ellen egy beépített gyorsgomb, amit működés közben is le lehet nyomni. Ilyenkor a kártya a ventilátorok fordulatszámát 100%-ra kapcsolja, felülbírálva minden előre kalibrált hűtési profilt. A légkavarók pontos képességeit még homály fedi, de a gyártó gondolt az extrém helyzetekre, így a szélgépek motorja igény esetén több ezres percenkénti fordulatszámra is képes.


Asus MARS II (forrás: techPowerUp!) [+]

A termék hátlapján két DVI, egy HDMI és egy DisplayPort kimenet található, és képes az NVIDIA Surround szolgáltatás kezelésére, vagyis három monitor keresztül is lehet játszani az erre felkészített játékokkal.


Asus MARS II (forrás: techPowerUp!) [+]

Az Asus a MARS II piacra dobását az év második felében tervezi, ám a termék csak limitált példányszámban lesz elérhető, és az 1000 dollár feletti árcédula is garantált.


Asus MARS II (forrás: techPowerUp!) [+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés