Asus alaplap kétmagos Pentiumokhoz

Az Asus előrukkolt az Intel legújabb, kétmagos Pentium processzorokat is támogató 955X + ICH7R chipsetje köré épülő, P5WD2 Premium nevű alaplapjával. A lapra legfeljebb 1066 MHz-es rendszerbusszal üzemelő CPU-k ültethetők, négy memóriafoglalatába pedig a chipset hivatalos specifikáción túllépve akár 800 MHz effektív órajelű DDR2 memóriamodulok illeszthetők – 2 GB-os modulokat feltételezve akár 8 GB összkapacitásban.

Külön figyelmet érdemelnek a bővítőaljzatok, hiszen ezek sorában a grafikus kártyának szánt PCI Express x16 foglalaton kívül egy univerzális kártyahelyet is találunk. Ez fizikailag PCIe x16 formátumú, elektromosan pedig négy PCIe-vezetékig rugalmasan konfigurálható a behelyezett eszközhöz – akár videokártyához is, ha az beéri ennyi PCIe-sávval. Mindezek mellett egy PCIe x1 és három PCI-aljzat kapott helyet a lapon.

Az adattároló szekció számára hat Serial ATA II (köztük egy hátlapi kivezetésként) és három IDE-csatorna biztosított, RAID 0, 1, 0+1 és 5 tömbök vezérlésének lehetőségével. A hálózati kommunikációra két Gigabit Ethernet interfész ad módot. Opcionálisan IEEE 802.11a/b/g vezeték nélküli hálózatokkal kompatibilis, illetve analóg és földi szórású digitális (DVB-T) tévéműsorok és FM rádióadók vételére alkalmas PCI-kártyával bővül a csomag.

Az Asustól már megszokott AI funkciók mellé újabb is társult: az AI Quiet az újabb processzorokba beépített Enhanced Speedstep (EIST) funkcióval együttműködve lehetővé teszi a CPU sebességének és tápfeszültségének csökkentését kisebb terhelés esetén, ezzel együtt pedig mérsékli a CPU-hűtő ventilátorának fordulatszámát is. A nyákon lévő alkatrészek hőterhelésének csökkentésére a Stack Cool 2 nevű passzív bordát alkalmazzák.

Kiegészítés: az alaplap az Intel munkaállomásokba, szerverekbe szánt lapjaihoz hasonlóan SSI rendszerű tápellátást igényel, vagyis a 24 érintkezős csatlakozón kívül egy nyolctűs +12 voltos csatlakozó található rajta.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés