Érkeznek a kétmagos processzorok alapjai

Az Intel egyelőre hallgat arról, hogy asztali rendszerekbe szánt kétmagos processzorai pontosan mikor kerülhetnek piacra, mindemellett – mint arról korábban beszámoltunk – a megjelenési időpont a tervezettnél korábbra tolódhat. Mindezidáig azonban olyan Intel lapkakészlettel ellátott alaplappal sem találkozhatott a nagyközönség, amelyik képes az új Pentium Extreme Edition CPU-t kiszolgálni. Ez a helyzet a következő hetekben gyökeresen változhat; az ázsiai Foxconn elsőként adott hírt az új központi egységekhez fejlesztett 955X + ICH7R lapkakészletre épülő alaplapjáról.

A Foxconn 955X7AA-8EKRS2 kissé bonyolult típuselnevezéséből az első négy karakter foglalja össze számunkra a lényeget; az új alaplap kezeli az EMT64 kiterjesztéssel ellátott egységek mellett a kétmagos processzorokat is, mindemellett maximum 8 GB ECC-s DDR2 memóriával is ki lehet egészíteni általa a rendszert. A Foxconn új alaplapja természetesen már a gyors és rugalmasan konfigurálható PCI Express csatolási rendszert nyújtja a különböző bővítőkártyáknak, melyek közül egy (a grafikus kártya) 16 vezetéken, három pedig 1 vezetéken keresztül kommunikál (a régebbi bővítőkártyáknak 3 hagyományos PCI hely áll rendelkezésre). Az alaplapot minden, a felső kategóriában megszokott extrával felszerelték, így nem hiányzik a listáról a két (gigabites) ethernet vezérlő, a Firewire és USB 2.0 kontrollerek, illetve az integrált 7.1 csatornás hang.

A tárolórendszer összesen 14 egységből állhat, ebből négy SATA II, négy SATA, négy Ultra-ATA133, kettő pedig Ultra-ATA100 szabványú, az egységek a legkülönfélébb RAID módokba fűzhetők össze.

Az új alaplap árát egyelőre nem közölte a gyártó, erre az adatra első piaci példányok megjelenéséig – azaz néhány hétig – várni kell.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés