Mini-ITX és microATX ASRock alaplapok passzívan hűtött Pentiumokkal

Az ASRock nagyon nyomul a kisméretű, integrált alaplapok piacán; nemrégiben több, Bay Trail SoC-cal szerelt Mini-ITX és microATX terméket mutattak be, és most pedig tovább bővíti ezt a vonalat. Ezeket továbbra is az Intel Atom platformra, tehát az említett Bay Trail kódjelű SoC köré építik, ám ezúttal a kétmagos Celeron J1800 és négymagos Celeron J1900 helyett a szintén négymagos Pentium J2900-ra esett a választásuk. Ez a chip szintén 10W TDP-vel bír, ugyanakkor alapórajele ott kezdődik, ahol a J1900-as Celeron Turbo órajele véget ér (2,41 GHz) és egészen 2,66 GHz-es maximumig skálázódik, továbbá az IGP is 42 MHz-cel is magasabb frekvencián ketyeg.

ASRock Q2900-ITX
ASRock Q2900-ITX

Ami az ASRock konkrét termékeit illeti, a méretkategóriáról is árulkodó Q2900-ITX (Mini-ITX) és Q2900M (microATX) jelzésű alaplapok kapják meg a fenti chipet fixen integrálva, passzív hűtővel a tetejükön. Előbbi a kis mérete végett két SO-DIMM DDR3 foglalatot kapott, PCIe 2.0 sínből csak egy x1 jutott rá, illetve ezen felül egy miniPCIe 2.0-val gazdálkodhat a vásárló. A microATX-es variáns ebből a szempontból más útakon jár, két normál méretű DDR3 DIMM foglalat és teljes méretű PCIe x16 került rá (ami elektronikailag x4-nek felel meg), ugyanakkor miniPCIe foglalatra nem futotta, csak egy PCIe 2.0 x1 sínre. Cserébe a hangchip gyengébb, csupán hat csatornát kezel nyolc helyett, és a hátlapi optikai kivezetés sem került rá.

ASRock Q2900M
ASRock Q2900M

További különbségek is felfedezhetőek: a kisebbiken két-két SATA 3 Gbps és 6 Gbps kivezetés látható, míg a nagyobbikon be kell érni egy pár SATA 3 Gbps csatlakozóval. USB 3.0-s kompatibilitás téren sem egyformák, a Q2900-ITX két pár USB 3.0-ra, míg a Q2900M-nél csak egyetlen ilyen portra futotta. Egyforma viszont a DVI, D-Sub és HDMI kimenetek és a COM, valamint LPT portok megléte, illetve a Gigabit Ethernet kapcsolódási képesség.

Az ASRock árakkal egyelőre nem szolgált.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés