A PC-t veszi célba legfrissebb útitervével az ARM

A Cortex-A76 már elég potens lesz a harchoz, de az érkező fejlesztések fenyegetnek igazán.

Az ARM friss útitervben mutatta be, hogy az ultramobil és a szerverpiac mellett most már a PC-re is kivetnék hálójukat. Ehhez az alapot nyilván a Microsoft, Windows 10-en eszközölt, ARM-ra vonatkozó fejlesztései adják, amit a Qualcomm már használ is a saját mobil PC-s platformjához, de ez egyfajta ugródeszka csak, a vállalat aktuális rendszere még nem igazán fenyegeti az Intel és az AMD megoldásait.


[+]

A jövőben azonban ez megváltozhat, és ehhez kifejezetten jó alapot ad a Cortex-A76, illetve a Big.Little rendszert leváltó DynamIQ koncepció is érdekes konfigurációkat tesz lehetővé. Az említett Cortex-A76-ot az ARM már úgy tervezte, hogy az Intel erősebb magjaival is felvegye a versenyt, miközben a fogyasztása alacsonyabb szinten marad. Erre vonatkozóan a cégnek vannak is mérései, de ezek önmagukban nem túl helytállóak, hiszen az Intelnél nem a valós fogyasztást mutatják. Maradjunk tehát annyiban, hogy egy 3 GHz-es Cortex-A76 nagyjából egy 3,5 GHz-en üzemelő Skylake magot közelít meg a SPECint2006-ban.


[+]

Hosszabb távon érkezik még a Deimos kódnevű mag, ami 2019-ben lesz bemutatva, és ezt követi majd a Hercules, valamikor 2020-ban. Ezek már 7 nm-es node-on készülhetnek, sőt, utóbbi akár még kisebb csíkszélességen. Ezek a fejlesztések a Cortex-A76 alapjaira épülnek, és az ARM szerint számottevő előrelépést képviselnek, így magabiztosan az Intel fölé lőnek teljesítményben. Ez igazából a jelen helyzetben amúgy sem nagy művészet, hiszen a 10 nm-es gyártástechnológia problémái miatt a Santa Clara-i óriáscég igazán fontos fejlesztései rendre késnek, vagyis évek óta a Skylake foltozásából élnek, ami a következő év nagy részében sem változik majd meg.


[+]

Az ARM fejlesztési módszerébe azonban bele kell kalkulálni a dizájnok elkészítését is, vagyis az első Cortex-A76-ra épülő rendszerchipek valamikor jövőre érkezhetnek, és a Deimos mag sem mutatkozhat be egy tényleges termékben a 2020-as esztendő eleje előtt. Így tehát az ARM összehasonlítása papíron impozánsnak hat, de az AMD a Zen 2-t helyezi vele szemben, míg az Intel esetében az Ice Lake kódnevű lapka magjával kell majd küzdeni. Ettől persze a csata még izgalmas lesz, de a bemutatott dián szereplő lehengerlő fölényt érdemes az említett adatokat figyelembe véve értelmezni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés