Analogix: gyors PHY-chipek rézalapú hálózatokhoz

A kaliforniai Analogix Semiconductor fizikai rétegbeli adó-vevő (PHY) chipjeinek új családját mutatta be a hét elején. A D-PHY xGC lapkákkal igen nagy átviteli sebesség érhető el rézkábeleken, így kiváltható egy drága optikai hálózat kiépítése. Ez elsősorban ott lehet fontos, ahol nem gerinchálózatról van szó, hanem behatárolt területen lévő eszközöket (pl. tárolóhálózatokat, clusterek részrendszereit, switcheket) kell nagysebességű kapcsolattal összekötni.

A „virtuális backplane” létrehozását is lehetővé tevé Analogix-áramkörök két változatban kerülnek forgalomba. Az alacsonyabb sebességet biztosítók minden tekintetben kompatibilisek az IEEE szabványaival, így heterogén környezetekben is alkalmazhatók. A gyártóspecifikus technológiával készülő lapkák lényegesen nagyobb sebességet nyújtanak, de kisebb távolságra korlátozódnak, és értelemszerűen csak Analogix-chipekre épülő rendszerek összekapcsolására használhatók.

Hirdetés

A D-PHY 5GC az első adó-vevő, amelyik nemcsak InfiniBand, hanem árnyékolatlan csavart érpáras rézvezetéken (UTP Cat5e, Cat6) is képes 6,25 Gbps sebességű soros adatátvitelre. A chip szabványkonform változata a D-PHY 2.5GC, amely 3,125 Gbps-os forgalmazásra képes. Az IEEE 802.3ak (10GBASE-CX4) specifikációnak megfelelő chip ugyanakkor a szabványban rögzített 15 méteres hatósugár csaknem háromszorosát, 40 métert biztosít InfiniBand rézkábelen keresztül.

Az UTP kábeleken történő nagysebességű adatátvitelre vonatkozó szabvány, a 10GBASE-T ugyancsak készülőfélben van, véglegesítésére azonban még akár másfél-két évet is kell várni, ráadásul nem fogja támogatni a Cat5e típusú kábeleket. Ezt az űrt tölti ki az Analogix megoldása.

A D-PHY xGC chipek a gyakorlatban párosan vagy négyesével kerülnek a készülékekbe. A D-PHY 2x5GC két gyors (2-6,25 Gbps) és nyolc lassabb (500 Mbps-3,125 Gbps) soros linket biztosíthat, így összesen maximum 12,5 Gbps sebességet ér el mind InfiniBand, mind UTP kábelen. A D-PHY 4x5GC négy nagysebességű és nyolc lassabb linket képes biztosítani, ami InfiniBand kábelen legfeljebb 25 Gbps, UTP kábelen pedig legfeljebb 12,5 Gbps átvitelét garantálja. A kábel minőségétől és a sebességtől függően UTP esetén 3-25 méter, InfiniBand esetén 15-35 méter lehet az áthidalható távolság. Két multiplexelési lehetőség (2:1 és 4:1) áll rendelkezésre a különféle alkalmazásokhoz igazodva.

A D-PHY 2.5C „quad” változata négy nagysebességű és négy lassabb link 1:1 multiplexelését biztosítja (max. 12,5 Gbps), és 10GBASE-CX4 ismétlőként is működik, XAUI jeleket CX4 jelekké alakítva.

A D-PHY xGC lapkák a vonatkozó 1 és 10 gigabites szabványoknál kedvezőbb átlagos bithiba-arányt mutatnak fel, így különösen alkalmasak backplane megoldásokhoz. A 130 nanométeres hagyományos CMOS technológiával gyártott, 260 csatlakozós HSBGA tokozású chipek fogyasztása 3 watt. Az Analogix jelenleg mintákat szállít partnereinek, azonban a sorozatgyártás is megkezdődik 2004 utolsó negyedévében.

Nagy tételben történő megrendelés esetén az árak a következőképpen alakulnak: D-PHY 2x5GC: 45 dollár, 4x5GC: 75 dollár, 4x2.5GC: 19 dollár.

A gyártó 2005 második felében tervezi kiadni a család újabb tagjait. A D-PHY 10GCE kompatibilis lesz a 10GBASE-T szabvánnyal, és 12,5 Gbps sebességet tesz lehetővé 70-100 méternyi UTP Cat6/7 kábelen keresztül. A D-PHY 10GC kisebb hatósugarú lesz, de a tervek szerint UTP kábelen a 10GBASE-T sebességének kétszeresét, InfiniBand kábelen pedig a 10GBASE-CX4 sebességének négyszeresét fogja nyújtani.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés