Sikerült benézni a Ryzen Threadripper kupakja alá

A Der8auer néven ismert német tuningos négy lapkát és forrasztást talált.

Az AMD két hete mutatta be a Ryzen Threadripper processzorokat, amelyeket a mai napon már elkezdték szállítani az OEM-ek. A dobozos megoldások startjára augusztus első felében kerül sor, de addig is a Der8auer néven ismert német tuningos benézett a kupak alá, ahol talált meglepő dolgokat.

Hirdetés

A forrasztás egyrészt várható volt, hiszen már a kisebb asztali Ryzenek is ilyenek, illetve az AMD korábban mondta, hogy az EPYC esetében is forrasztással oldják meg a lapkák és a kupak közötti hőátadást. Mivel a Ryzen Threadripper leginkább az EPYC processzorok leszármazottja, így ennél a modellnél sincs értelme máshogy tenni.

Furcsa azonban, hogy tokozáson négy darab Summit Ridge lapka köszön vissza, holott a Ryzen Threadripper ebből csak kettőt tud használni az X399-es alaplapokban. A négy chip felhelyezésének az oka az lehet, hogy az AMD első körben valószínűleg mindegyik legyártott terméket EPYC processzornak szánta, ahol minden egyes modell nyolccsatornás memóriavezérlővel és 64 MB-os L3 gyorsítótárral bír. A Ryzen Threadripper tulajdonképpen azokból a megoldásokból készülhet, amelyek nem felelnek meg azoknak a kívánalmaknak, amiktől EPYC processzor lehet belőlük, és ilyenkor a négy lapkából kettőt inaktiválnak. Elképzelhető persze, hogy a gyártás felfuttatásával párhuzamosan már lesznek olyan modellek, amelyeknél eleve csak két Summit Ridge kerül a tokozásra, de ezt a chipet amúgy is viszonylag olcsó gyártani és úgy hírlik, hogy a kihozatal is rendkívül jó, tehát kezdésnek megteszi a letiltásos módszer is.


(forrás: Der8auer YouTube csatornája) [+]

Természetesen szárnyra kaptak azok az elképzelések is, hogy az asztali piacra is érkezhet ilyen formában 32 maggal rendelkező Ryzen Threadripper, de az X399-es alaplapok ezt meggátolják, ugyanis ezeknél csak négy memóriacsatorna van kivezetve. Ugyan a processzor szempontjából az aktuális Ryzen Threadripper és az EPYC fizikailag ugyanaz, a tokozás kivezetésinek nagyjából fele már nem megy bele az alaplapba. Ezek az összeköttetések a foglalaton túl egyszerűen el vannak vágva. A megduplázott, elméletben maximális magszámú Threadripperekhez tehát mindenképpen új alaplapok kellenek.

A kupaktalanítást egyébként a forrasztás ténye miatt ne végezze el senki se, mivel jó esély van rá, hogy a lapkák kiszakadnak a tokozásból.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés