Darabokra szedték az AMD csúcsprocesszorát, de nem ajánlott utánozni

A Der8auer néven ismert német tuningos nagyon szétkapott egy Ryzen Threadripper 1950X-et

Az AMD az elmúlt hónapban tette elérhetővé a Ryzen Threadripper termékcsaládot, amely később kiegészült egy nyolcmagos verzióval is. Egy Ryzen Threadripper alá ráadásul Der8auer már benézett korábban, amikor is kiderült, hogy az AMD forrasztással oldotta meg lapkák és a fémkupak közötti hőátadást.

Most újra egy Ryzen Threadripper kupaktalanítását vállalta Der8auer, méghozzá a csúcsmodellnek számító 1950X verzióét, és videóra is vette a procedúrát. Ráadásul leválasztotta a lapkákat is a tokozásról, ugyanis arra volt kíváncsi, hogy az AMD úgynevezett dummy lapkákat használ-e. Ezek olyan megoldások, amelyek nem tartalmaznak tranzisztorokat, szimplán az alátámasztás miatt szükségesek a merev felfogatású hűtők terhelésének megfelelően egyenletes elosztása érdekében.

A videóból látható, hogy a szétkapott Ryzen Threadripper modellen mind a négy lapka valós volt, vagyis igazából a kivégzett processzor egy EPYC-nek készült. Ez persze ezen a ponton mindegy, ugyanis az X399-es alaplapok foglalatában a lábak fele úgysincs bekötve, tehát végeredményben akármennyire is négy valós lapka van az adott Ryzen Threadripperen, ezek közül mindenképpen csak kettő működhet. Itt maximum annyi az érdekesség, hogy az AMD-nek még így is megéri a Threadripper gyártása. Ugyanakkor ez sem annyira megdöbbentő, hiszen a legolcsóbb modell 550 dollárba kerül.


(forrás: Der8auer YouTube csatornája) [+]

Elképzelhető, hogy a későbbiekben az AMD átáll a dummy lapkákra, csupán az első egy-két hónapban még kedvezőbb lehet a gyártást egységes szinten végezni az EPYC modellekkel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés