Hirdetés

Már a start előtt rekordokat dönt az AMD Radeon HD 7970

Az új generációs Radeon HD 7970-es VGA-k csak a következő hét legelején startolnak, de már számos tesztkártya került a tuningot kedvelő egyénekhez. A legtöbb teszt ugyan csak az Cataylst OverDrive modul lehetőségeit használta ki, de alapfeszültségen így is elég kellemes eredmények születtek. Ezek persze nem reprezentatív adatok, hiszen a tuningot sosem lehet készpénznek venni, de a tuningpotenciál alapvetően abból ered, hogy az AMD a GCN architektúrát 1,2-1,3 GHz-es órajelre tervezte. Adódhat azonban a kérdés, hogy akkor miért a 925 MHz-es érték lett a végleges paraméter. A probléma alapvetően a fogyasztás, ami némileg kapcsolódik a TSMC 28 nm-es gyártástechnológiájához.

Hirdetés

Az alacsonyabb csíkszélesség lehetővé teszi, hogy majdnem kétmilliárd tranzisztorral több kerüljön a termékbe, mint a 40 nm-es node-on, de jelentős gond, hogy a tranzisztorok bekapcsolásához szükséges energia nem csökkent olyan szintre, amilyenre a mérnökök várták. Tulajdonképpen ez nem tragédia, hiszen az új technológiát még kevésbé ismerik az érintettek, így a jövőben ezen még lehet javítani, ám addig is együtt kell élni a gondokkal, és a tervezett 250 wattos fogyasztási szint 925 MHz-es órajel mellett hozható. A másik lehetőség a 300 wattnál többet fogyasztó grafikus kártyák szabványosítása, amire – a hírek szerint – az NVIDIA már benyújtott egy kérvényt. Utóbbi létjogosultsága kérdéses, ahogy nyilván az is, hogy változik-e egyáltalán a HPCES 1.0 (High Power Card Electromechanical Specification) leírása.

Az extrém tuning alapjai
Az extrém tuning alapjai (forrás: MyDrivers) [+]

A termékek viszont ettől nem változnak, és az extrém tuningolók már kidolgoztak egy módosított BIOS-t, hogy megemelhessék a Radeon HD 7970 GPU-jának üzemfeszültségét. A gyári hűtéssel 1,26 GHz-es mag-, és 6,3 GHz-es effektív memória-órajelet sikerült elérni, ami technikailag impozáns, de ehhez a ventilátor 100%-os fordulaton pörgött, ami nem kis zajt csap. Várható volt azonban, hogy előkerült a folyékony nitrogén is, és a MyDrivers fel is vázolt egy fizika modifikációt, mellyel extrém órajeleket lehet kipréselni az érkező újdonságból. Mivel az extrém tuning viszonylag stabil volt, így jöttek is az új 3DMark 11 és Vantage rekordok. Előbbi programban az ominózus kártya 8000, míg az utóbbiban 7920 MHz-es effektív memória-órajelet kapott, a magórajel pedig mindkét esetben 1,7 GHz volt.

Új 3DMark Vantage és 3DMark 11 rekordok Új 3DMark Vantage és 3DMark 11 rekordok
Új 3DMark Vantage és 3DMark 11 rekordok (forrás: MyDrivers) [+]

Otthonra természetesen senkinek sem ajánljuk, hogy ilyen értékekkel és módosításokkal kísérletezzen, illetve a vásárlásnál semmiképp se legyen a tuning döntő szempont. Az extrém tuningolók azonban megtalálták az új játékszerüket a VGA-k frontján, így valószínűleg a termék megjelenése után sok új rekord fog születni.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés