AMD-alapú Dell noteszgépek már októberben?

A Dell hosszú ideig egyetlenként tartott ki a nagy számítógépgyártók közül az Intel processzorok kizárólagos alkalmazása mellett, azonban természetesen ezt a vállalatot sem hagyták érintetlenül a piaci mozgások, főként az AMD asztali és szerverprocesszorainak sikere. A változatlanul nyereségesen működő, de a nettó árbevétel csökkenése miatt a részvényesek elégedetlenségét kiváltó cég végül májusban jelentette be, hogy lesznek AMD processzoros Dell rendszerek, mégpedig elsőként Opteron-alapú csúcsszerverek. Időközben számos spekuláció látott napvilágot azzal kapcsolatban is, hogyan és mikor bővítheti a Dell a kisebbik chipgyártó termékeivel a kisebb szerverek és a személyi számítógépek szegmensében a választékot. A vállalat elnök-vezérigazgatója, Kevin B. Rollins ezzel kapcsolatban nem mondott el részleteket, de egy amerikai lapnak adott nyilatkozatában nemrég diplomatikusan úgy fogalmazott, hogy a jövőben kiterjesztik cége és az AMD közötti együttműködést.

A sztorihoz most a CNET Taiwan szolgál új adalékokkal, amikor arról tudósít, hogy a Dell októbertől AMD processzorokat tartalmazó noteszgépeket – elsőként a konzumer piacra szánt, 15,4 hüvelykes kijelzővel rendelkező modelleket – tervez piacra dobni. A vállalat egyik, meg nem nevezett vezetője a lapnak azt nyilatkozta, hogy „ez nem egy nagy üzlet, de annak érdekében, hogy versenyképesek maradjunk, kellően változatos termékválasztékot kell biztosítanunk a piaci igényeknek megfelelően”.

Az AMD tajvani képviselője visszafogottabban reagált, K. J. Chou azt válaszolta a lap kérdésére, hogy „ez egy érzékeny téma, ám nem tagadjuk azt a tényt, hogy a Dell-lel asztali PC-ken és notebookokon dolgozunk.” Chou hozzátette, „a fogyasztók már az év vége előtt vásárolhatnak AMD-alapú számítógépeket a Delltől” – bár egyelőre nem világos, hogy ez csupán az ázsiai térségre vonatkozik-e, vagy más régiókban is megjelennek az új modellek.

Az üzlet volumenét egyelőre nem lehet felbecsülni, az AMD számára azonban nyilvánvalóan kulcsfontosságú, hogy meggyőzze a legnagyobb márkákat, hogy notebookokat is kínáljanak processzoraival. Ez egyfelől növeli mobil lapkáinak ismertségét és elismertségét, másfelől elengedhetetlen annak a tervnek a teljesítéséhez, hogy év végére 15 százalékos részesedést szerezzen a hordozható számítógépek piacán.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés