2019. augusztus 19., hétfő

Útvonal

Hírek » Notebook rovat

Milliónyi akkumulátor fog elpusztulni?

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT.news

A Dell meghirdette minden idők legnagyobb akkumulátor-visszahívási akcióját.

A korábbi akciók ellenére vészesen sokasodó mennyiségű panaszáradat után az Amerikai Fogyasztóvédelmi Hatóság (CPSC) kezdeményezésére a Dell bejelentette, hogy több, notebookok számára gyártott akkumulátortípust visszahív, mivel azok túlmelegedhetnek és tüzet okozhatnak. Az iparág történetében példátlan méretű visszahívás több mint négymillió alkatrészt érint; ezek nagy részét az Egyesült Államokban hozták forgalomba, de körülbelül egymilliót a világ más tájain értékesítettek. A felhasználók tájékoztatása érdekében Scott Wolfson, az eljárást elindító CPSC szóvivője közölte, hogy az érintett akkumulátorokkal működő notebookok esetében balesetveszély csak akkor áll fenn, ha nem hálózatról üzemeltetik őket, ezért az érintett típusok tulajdonosait arra kérik, kerüljék az akkumulátorról történő használatot.

A hatalmas visszahívási volument az okozza, hogy a veszélyes lítiumion áramforrások (melyeket egyébiránt a Sony gyártott) hosszú időn keresztül piacon voltak – 2004 áprilisától egészen 2006 júliusáig kerültek ilyen akkumulátorok a noteszgépekbe, illetve önállóan, tartozékként is értékesítették őket. Ira Williams, a Dell szóvivője szerint a rendelkezésre álló adatok alapján a tényleges veszély roppant csekély mértékű, nagyon ritkán fordul elő, hogy az akku rövidzárlata miatt a felmelegedett készülék füstöljön, vagy netán kigyulladjon, mindenesetre a cég biztos, ami biztos alapon úgy döntött, hogy a hibalehetőséget akár a legcsekélyebb mértékben is magukban rejtő akkumulátorokat visszarendelik.

Az érintett típusok listája megtekinthető a Dell weboldalán, a vevők a kártérítéséről és a csere lebonyolításáról ugyanitt olvashatnak információkat. Magyarországon a Dell partnereként a HRP Hungary Kft. végzi a cserét, ez ügyben akár végfelhasználók is fordulhatnak a céghez; ha az adott típus készleten van, azonnal cserélik is az érintett akkumulátorokat.

 

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.