Tovább növelné CPU-piaci részesedését az AMD

Az Advanced Micro Devices 2006 első két negyedévében 10, illetve 9,5 millió asztali processzort szállított le. A chipgyártó az év második hat hónapjában ennek a mennyiségnek a harmadával több, azaz 26 millió processzort kíván leszállítani asztali számítógépekben való felhasználásra – tette közzé a DigiTimes hírújság.

A prognózisok szerint a desktop PC-k globális piaca idén 141 millió darab CPU-t vesz fel, vagyis ha az AMD számításai beválnak, akkor darabszámra ebben a szegmensben elérheti a 32 százalékos részesedést. Az AMD az AM2-es foglalatba illeszkedő, DDR2 memóriát használó processzorai iránti kereslet további növekedésével számol, melynek egyelőre az új drezdai üzemegységgel, a tavasszal a tömegtermelés szolgálatába állított Fab 36-tal, továbbá bérgyártatással kíván eleget tenni. Az AMD gyártástechnológiáját felhasználó Chartered Semiconductor szingapúri Fab7 üzemének kapacitásait bocsátotta a sunnyvale-i központú cég rendelkezésére; a 300 mm-es szilíciumszeletek feldolgozásával előállított chipek nagy tételben való szállítása már júliusban megindult. A későbbiekben a drezdai üzemek bővítésére és egy új amerikai gyár építésére is sor kerül.

Az AMD a nagy alaplapgyártókat is igyekszik rávenni, hogy növeljék Socket AM2-es alaplapjaik gyártási mennyiségét. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy az asztali PC-k piaca egyre csökkenő lendületet mutat, az elemzők szerint idei növekedési rátája legfeljebb 11 százalék lesz. A PC-piac motorjai mind inkább a notebookok lesznek, itt viszont optimista jóslatok szerint is legfeljebb 15 százalékos darabszám szerinti részesedést érhet el az AMD az év végéig. Az x86-os chipek második számú gyártója eddig jó üzleti eredményeket könyvelhetett el, leglátványosabban a szerverpiacon tudta növelni részesedését az Intel kárára, a konkurens Core mikroarchitektúrára épülő termékeinek megjelenése azonban módosíthatja a trendeket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés