Hirdetés

Windows 8.1-gyel érkezik az Alienware Steam masinája

Az Alienware az E3-on bejelentette, hogy karácsony előtt pár héttel üzletekbe kerül az Alpha nevű Steam masina, melyre a vállalat lényegében egy konzolként tekint. A koncepció tulajdonképpen egy játékra is alkalmas mini-PC, de a bemutatóval kapcsolatban rengeteg félreértés van, hiszen a Valve koncepciója keveredik a Windows 8.1-gyel, amit a potenciális vásárlók nehezen bogoznak ki.

A részletek előtt érdemes tisztázni, hogy a PC-s játékpiac megváltozott. Egyre több PC-s játékos átmegy a nappaliba és oda nem viszik a gépet, hanem vesznek a tévéhez egy konzolt. Ezt sajnos a játékra kihegyezett PC-ket gyártó cégek nagyon érzik és az Alienware sem tud a helyzettel mit kezdeni. Az Alpha gyakorlatilag egy lehetséges megoldás a problémára. Az Alienware koncepciója egy olyan PC, ami méretben és fogyasztásban is nagyon hasonló az Xbox One és a PlayStation 4 konzolokhoz, és a csomag része alapból egy játékvezérlő, mely jelen esetben az Xbox 360 gamepadje lesz. A vállalat a több vásárló reményében konkrétan konzolként is jellemzi a terméket, mivel a legfrissebb áruházi visszajelzések azt mutatják, hogy PC-t egyre kevesebben keresnek játékra.

Az Alpha tehát felfogható az Alienware konzoljának. Magában az amúgy dizájnos termékben egy kétmagos Intel Core i3 processzor dolgozik (letiltott IGP-vel) 4 GB rendszermemória és 500 GB-os merevlemez mellett. Természetesen a rendszer része a Wi-Fi és az egyéb szükséges dolgok, míg a grafikai számításokról egy GeForce VGA gondoskodik. Utóbbi konkrétan egy olyan modell, amit az NVIDIA az Alphához készített. Itt nem kell persze új lapkára gondolni, így valószínűleg egy kisebb méretű, Maxwell architektúrára épülő GPU lesz bevetve, de az órajelekre, a VRAM mennyiségére és a fogyasztásra vonatkozó paraméterek szempontjából az Alienware igényei játszottak főszerepet. Annyi kiderült, hogy 2 GB-nyi GDDR5 szabványú VRAM-mal érdemes számolni.

Az előbb részletezett gépért 549 dollárt kell fizetni, vagyis az árcédula is megpróbálja annyira megközelíteni a konzolokat, amennyire csak lehet. Az Alpha előtelepített Windows 8.1 operációs rendszerrel érkezik, amire szintén fel lesz telepítve a Steam, amely az indítás után automatikusan a Big Picture móddal indít. A Steam mellett lesz még pár extra program is, ami lehetővé teszi, hogy a Windows vezérelhető legyen gamepaddel, legalábbis a nagyon alapvető funkciók szempontjából, így billentyűzet nélkül is ki lehet majd kapcsolni a terméket. Az Alienware tulajdonképpen a konzolokhoz nagyon hasonló élményt ígér, de a kényelmi funkciókat le lehet tiltani, így hagyományos PC-ként is használható az Alpha. Ráadásul Steam masináról van szó, annak ellenére, hogy Windows 8.1 operációs rendszert használ, mivel opcionálisan telepíthető rá a SteamOS is. Erre vonatkozóan tervezet, hogy a Windows partíció mellett lesz egy szabadon hagyott, alapból nem formázott partíció a Valve operációs rendszerének.

Az egyetlen nagy kérdés, hogy ha valaki konzolra vágyik, miért éppen az Alienware Alphát válassza. Nyilván a gyártónak ez azért fontos, mert csak ebből lesz pénzük, de reálisan nézve ez nem konzol, még ha annak is adják el. Arról amúgy nincs döntés, hogy az Alpha elérhető lesz-e csak SteamOS-sel Windows 8.1 nélkül. Mivel elméletileg Steam masináról van szó, ennek így kellene lennie, de az Alienware álláspontja is érthető, hiszen a SteamOS még nem bizonyított semmit.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés