Hirdetés

A DDR4 és DDR5 memóriáknak is van értelme az Alder Lake-S platform kapcsán

Nem mindegy, hogy mit választunk az Intel friss asztali fejlesztéséhez, mivel mindkét memóriaszabványnak megvannak a saját előnyei.

Egy hete számoltunk be arról, hogy produktivitásban nagy előrelépésnek tűnik az Alder Lake, viszont a játékokban nem tűnik áttörésnek. Van azonban még egy érdekes kérdés az utóbbi területeken, méghozzá a DDR5 hatása. Mint ismeretes az asztali platform támogatja majd DDR4 és DDR5 memóriákat is, és az előzetes adatok alapján nem mindegy, hogy melyiket választjuk.

A legfrissebb gyártói mérésekből az látszik, hogy mindkét memóriatípusnak megvan a maga előnye. A DDR5 leginkább renderelés során hasít, és itt igaz, hogy minél gyorsabb a memória, annál nagyobb előnyt kínál, és több, produktivitást előtérbe helyező feladatban is inkább a DDR5 a gyorsabb. A játékokban azonban a DDR4 tűnik erősebbnek.

Ezzel kapcsolatban megtudtuk, hogy nem is igazán a memória-órajel számít majd az Alder Lake-S-nek, hanem a Gear 1-es beállítás aktiválhatósága, mivel ilyenkor a memóriavezérlő órajele szinkronban lesz a memória órajelével. Az a processzor típusától függ majd, hogy milyen órajel az ideális, de általában 3,2 vagy 2,93 GHz-es effektív órajelű DDR4-es memóriával aktiválható a Gear 1-es beállítás, ami azt jelenti, hogy a memóriavezérlő a valós memória-órajelet veszi fel, azaz rendre 1,6 vagy 1,46 GHz-et.

A DDR5 esetében az bonyolítja a helyzetet, hogy nagyon magas órajelen működnek ezek a memóriák, így ilyenkor Gear 2 és Gear 4 beállítások választhatók. Előbbi a valós memória-órajel felét, míg utóbbi a negyedét állítja be a memóriavezérlő számára. Ez a specifikációk tekintetében maximálisan támogatott, 4,8 GHz-es effektív frekvencián ketyegő DDR5-ös moduloknál 1,2 vagy 0,6 GHz-es órajelet jelent. Tuning mellett elképzelhető, hogy hozható 6,4 GHz-es effektív órajel is a megfelelő DDR5-ös memóriákkal, viszont annyira ügyelni kell a stabilitásra, hogy ez a mód sokszor csak Gear 4 paraméterrel üzemképes, ami 0,8 GHz-es órajelet eredményez a memóriavezérlőre, és ezzel igencsak magas lesz a memória elérésének késleltetése.

Összességében tehát a játékoknak a meglévő DDR5-ös módok nem igazán kedveznek, mert a Gear 1 beállítás reálisan nem aktiválható a magas órajel miatt, a többi opció pedig jelentősen növeli a memóriaelérés késleltetését. Emiatt aki játékra venné majd az Alder Lake-S-t, jobban járhat a DDR4 memóriákat támogató alaplapokkal.

A DDR5 megkérdőjelezhetetlen előnye a fogyasztásban ütközik majd ki, nem véletlen, hogy az Intel a mobil verziónál megköveteli ezt a szabványt, ugyanakkor asztali szinten a némileg kisebb energiaigénynek nincs akkora jelentősége. Talán emiatt van az, hogy az alaplapgyártók főleg DDR4-hez tervezik a játékosoknak szánt LGA1700-as foglalattal rendelkező alaplapjaikat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés