Aerocool blog: légszállítók kavalkádja

Méltatlanul kevés szó esik a ventilátorokról, pedig a rosszul kiválasztott légkavarók számtalan idegesítő probléma forrásai lehetnek.

Processzor, VGA, RAM, SSD – általában ez a kvartett viszi el egy új számítógép összeállításkor a vásárló figyelmének és a büdzsé túlnyomó részét. És ez rendben is van, de közben nem szabad elfeledkezni azokról a komponensekről, melyek nélkül ezek rosszul vagy akár nem is működnének. Ilyen például a tápegység, a számítógépház és bizony az utóbbiba építhető ventilátorok is, melyekre szintén szükség van ahhoz, hogy a fő alkatrészek ára ne csak kidobott pénz legyen.

A gépház megfelelő szellőztetését biztosító eszközöktől a vásárló általában két fő dolgot szeretne: egyrészt legyen nagy a hatásfoka, másrészt legyen csendes. Ehhez rendszerint hozzájön még az élettartam kérdése, illetve egyes esetekben az RGB fényeké is, hiszen a forgó lapátoknak köszönhetően az ARGB LED-ekkel kiegészített légkavarók elég látványosan fel tudják dobni egy konfiguráció kinézetét. Egy jó ventilátor tehát halk, de ezzel együtt hatásosan cseréli le a gépház belső levegőjét, miközben évekig megbízhatóan teszi a dolgát, szükség esetén pedig testre szabható fényekkel tudja felhívni magára a figyelmet.

Az Aerocool, mint az nevéből is látszik, már megalapításakor is a léghűtésre koncentrált, első termékei processzorhűtők voltak. Ők kezdték el nagyobb volumenben alkalmazni azt az U alakúra hajlított hővezető csövekre épülő megoldást, mely ma a legelterjedtebb formának nevezhető ezen a piacon, azóta pedig elkezdtek számítógépházakkal, tápegységekkel és persze különálló ventilátorokkal is foglalkozni. Az utóbbiak kínálatában 12, 14 és 20 cm-es modelleket is találunk, és az egyesével beszerezhető, közvetlenül az alaplapra csatlakoztatható változatok mellett szettben árult, saját kontrollerrel felszerelt rendszereket is kínálnak.

Aerocool Lightning
Aerocool Lightning [+]

A monstre előlapi vagy oldallapi szellőzést igénylő házakba ajánlott például a Lightning széria 20 cm-es változata, mely kék megvilágítással és az ilyen nagyméretű légkavaróknál megszokott, nyugodt (700 rpm) fordulatszámmal büszkélkedhet. Itt nincsenek változtatható színek vagy fordulatszám, a nagy átmérő viszont garantálja az óriási légszállítási mutatót: ez a modell óránként 98,54 m³ levegőt képes megmozgatni, amivel egy teljes méretű ATX torony belsejét pár másodperc alatt „tisztára fújja”. Nyilván ez egy durva számítás, mely nem veszi figyelembe a különböző akadályokat, de azért jól mutatja, hogy nagy átmérő mellett még alacsony fordulatszámmal is milyen hatékonyak lehetnek ezek a csendes óriások.

Aerocool Lightning 12 cm
Aerocool Lightning 12 cm [+]

A legtöbb gépházban persze nem 20, hanem 14, vagy még inkább 12 cm-es ventilátorok szükségesek, és általában több: érdemes egy-két darabot előre, egyet pedig hátra, felülre telepíteni, melyek így push-pull rendszerben gyakorlatilag kereszthuzatot biztosítanak belül. Az elhelyezésnél figyelembe kell venni, hogy a nagyteljesítményű grafikus kártyáknak különösen szükségük van a friss légáramlásra, jó, ha nem reked meg alattuk a meleg levegő (nem véletlenül lett olyan az új NVIDIA Ampere kártyák hűtése, amilyen)! Ilyen hagyományosabb ventilátornak választható a Lightning széria 14, illetve 12 cm-es tagja – a nagyobb testvérhez hasonlóan a világítás itt is csak egyszínű (kék vagy piros), és fix, 1200 rpm fordulatszám áll rendelkezésre.

Aerocool Eclipse
Aerocool Eclipse [+]

A komolyabb, testre szabható egységeknél az Eclipse nyitja a sort, mely egy diszkrét, RGB-s gyűrűt kapott, és létezik egyes, illetve hármas szettben is. Az utóbbihoz külön vezérlő is jár, de az ARGB LED-ek a legtöbb alaplapi rendszerrel is vezérelhetőek. Ezek a ventilátorok 12 cm-es méretük mellett fix 1200 rpm fordulatszámmal bírnak, hidrodinamikus csapágyazásukkal pedig 60 000 üzemórás MTBF-t ígér a gyártó. A zajszint és vibráció csillapítása érdekében rögzítőfüleikre gumibetét került, és a specifikációk szerint működés közben 19,6 dBA zajszinttel bírnak.

Aerocool Mirage és SaturnAerocool Mirage és Saturn Aerocool Mirage és Saturn [+]

A kereten és a lapátokon is élvezhetjük a világítást a Saturn és a Mirage széria esetén, melyek szintén elérhetőek egyenként és szettben is. A kettő közül a Saturn 400-1000 rpm-et, a Mirage pedig 400-1300 rpm-et tud, és ami fontos különbség még, az a dizájn: míg az előbbinél egy szimpla matrica díszeleg a lapátkerék közepén, addig az utóbbinál egy tükrös megoldással RGB körökkel szegélyezett „alagútba” bámulhatunk. Mindkét szettnél tartozék a H66F vezérlő, mely hatcsatornás és távirányítóval is rendelkezik. A Mirage egyébként kifejezetten halk, a hivatalos adatok szerint 17,8 dBA a legnagyobb zajszintje.

Aerocool Astro és EdgeAerocool Astro és Edge Aerocool Astro és Edge [+]

Amennyiben olyan gépházunk van, melynél a ventilátor kerete is jól látszik, választhatjuk a 14 cm-es Edge vagy a 12 cm-es Astro légkavarókat, egyesével vagy szettben. Itt az RGB világítás a keretre is kiterjed (és az Astro esetén a lapátokon jelen van). Fordulatszámban az Astro fix 1000 rpm-et kínál 17,5 dBA zajszint mellett, míg az Edge-nél 800 rpm és 19,7 dBA ugyanez az értékpár. A mellékelt kontroller itt is hatcsatornás és rádiós távirányítóval felszerelt.

Azóta történt

Előzmények

  • AeroCool blog: egy sokoldalú házkvartett

    Gamer konfigurációhoz, de akár az irodába is megfelelő választás lehet ez a négy miditorony, melyek átlátszó oldalpanelt és RGB világítást is kínálnak.