Aerocool blog: dizájnos hűtések

A hűtők vásárlása esetén ma már a jó hűtési teljesítmény mellett a kinézet is fontos szemponttá vált.

Amikor az ember új asztali számítógépet vásárol, általában a processzort és a videokártyát választja ki először, és sokszor csak a rendelkezésre álló keret töredékét költi az olyan „unalmasabb” komponensekre, mint például a hűtés. Ilyen szempontból talán jót tett a piacnak az RGB megjelenése, hiszen korábban sokan megelégedtek a processzor mellé adott gyári hűtővel, eszükbe se jutott, hogy létezhetnek jobb megoldások, de a világítós modelleknek köszönhetően mostmár vannak, akik akár pusztán a kinézete miatt lecserélik az Intel vagy az AMD saját eszközeit.

Cylon 3 PWM RGB
Cylon 3 PWM RGB [+]

Persze az, hogy hogy valami drága és jól néz ki, még nem jelenti azt, hogy egyértelműen hatékonyabb is, de ha a nevesebb gyártók portékái közül válogatunk, nagyon nem nyúlhatunk mellé. Az Aerocool a régóta piacon lévő márkák közé tartozik; blogsorozatunkban szemügyre vettük már ház- és ventilátorpalettájukat, most pedig processzorhűtőikből szemezgetünk kicsit, hiszen kínálatukban több érdekes eszközt is találhatunk.

Verkho A
Verkho A [+]

Kezdésképp itt vannak rögtön a gyártó alacsony profilú hűtői, melyek mindegyike a Verkho szériát erősíti, és a két legmagasabb, az AMD foglalatokkal kompatibilis Verkho A és A-3P sem nagyobb 55 milliméternél. Persze ilyen méretben nem várható el, hogy az ezüstszínű borda és a mindössze 90 mm átmérőjű ventilátor megbirkózzon a legnagyobb teljesítményű processzorokkal, de a 100 wattos TDP-re hitelesített eszközök egy kisméretű, irodai vagy multimédiás számítógépbe még mindig jó választások lehetnek.

Verkho 2 Slim PWM
Verkho 2 Slim PWM [+]

Az inteles verzió még AMD-s testvéreinél is alacsonyabb, beszereléséhez mindössze 45 mm helyre lesz szükségünk a processzorfoglalat és a ház között, de az alapterülete is kisebb (erre már csak egy 80 milliméteres, de PWM vezérlésű ventilátor került), és a processzor maximális TDP értéke sem lehet magasabb, mint 90 watt. Amennyiben még ez a 45 mm is túl magas lenne, létezik egy ennél is alacsonyabb opció, a 34 milliméteres Verkho 2 Slim PWM. Ez a nevében is vékony modell több tulajdonságát tekintve is kitűnik, hiszen ez rendelkezik a legmagasabb, 105 wattos TDP értékkel, és a rajta található, PWM-es ventilátor is a halkabbak közül való: a másik három 29-30 dB körüli zajszintjével szemben a Verkho 2 Slim legrosszabb esetben is maximum 26,7 dB-t produkál.

Core Plus PWM RGB
Core Plus PWM RGB [+]

Bár 83 és 95 milliméteres magasságukkal a Core Plus PWM RGB és Cylon 3 PWM RGB modellek a korábbi versenyzőkhöz képest óratoronynak tűnhetnek, még mindig az alacsony profilú, „top down” hűtők táborát erősítik, vagyis a rájuk szerelt, 120 mm-es ventilátorok fentről szívják át a levegőt az alájuk szerelt hűtőbordákon. A Core Plus a Verkho széria említett modelljeihez hasonlóan a processzorral közvetlenül érintkező bordával rendelkezik, míg a Cylon 3 már hőcsöves megoldást használ, a specifikációk alapján pedig utóbbi tűnik a hatékonyabbnak, ugyanis itt 125 wattos maximum TDP értékig hűt, szemben a Core Plus 110 wattjával.

Cylon 3 PWM RGB
Cylon 3 PWM RGB [+]

Úgy tűnik, az Aerocool szereti a 4-es számot, ugyanis hagyományos toronyhűtőik modellnevében rendre felbukkan ez a szám, ráadásul mind a négy, az alábbiakban bemutatott modell a 140-145 wattos TDP értéket célozta meg. Mindegyikük 120 milliméteres ventilátorral rendelkezik, fordulatszámuk azonban eltérő: a 157 mm magas Verkho 4 120 PWM és Verkho 4 Dark 120 PWM modellek légkavarója percenként maximum 2000, míg a 155 mm magas Cylon 4 és a 160 milliméteres Cylon 4F ARGB ventilátora 1800 fordulatra képes.

Verkho 4
Verkho 4 [+]

Természetesen a gyorsabb ventilátorok több zajt is termelnek, de szerencsére a különbség elenyésző: csupán 27 dB-ről beszélünk, míg a két lassabb ventilátor maximális zajszintje 26 decibel.

Cylon 4
Cylon 4 [+]

A modellnevekből jól látszik, hogy a két Verkho nem kapott világítást, a Cylon modellekre viszont már bőven jutott a színes fényforrásokból, a kompatibilitást tekintve viszont már nincs különbség, mind a négy hűtő felszerelhető a ma forgalomban lévő processzorfoglalatokra – leszámítva az AMD TR4-et.

Cylon 4F
Cylon 4F [+]

Persze nem is lenne komolyan vehető, hűtőkkel foglalkozó vállalat az Aerocool, ha nem gyártanának kompakt vízhűtéseket is; a Pulse L240F pedig nem is egy csúnya szerzet, így azok számára is jó választás lehet, akiknek fontos a kinézet.

Pulse L240F
Pulse L240F

Az eszköz fő eleme az ARGB LED-ekkel is ellátott, réz talppal rendelkező blokk, melynek felületét mikrocsatornák segítségével növelték meg, így nagyobb területen érintkezhet a rendszerben keringő hűtőfolyadékkal. Utóbbi műanyagborítású csöveken keresztül jut el a pumpával egybeépített, alumíniumból készült, 240 mm hosszú radiátorhoz, amit aztán a két, szintén színesen világító, PWM vezérlésű ventilátor igyekszik lehűteni.

Pulse L240F
Pulse L240F [+]

A Pulse L240F a specifikációs adatlap szerint akár 400 wattos TDP-vel is megkínálható, bár ilyen nagy terhelés mellett a ventilátorok nyilván hangosabban működnek, 1800-as percenkénti fordulaton a zajszint a 31,8 dB-t is elérheti.

Azóta történt

Előzmények