Aerocool blog: Aero Bronze tápok

Energia nélkül nincs élet – és a számítógép sem működik.

Előző bejegyzésünkben a processzor termelte hő elszállítására hivatott komponensekkel foglalkoztunk, most lássuk néhány olyan alkatrészt, mely a számítógép működési folyamatának tulajdonképpen másik végén tanyázik: a tápegységekkel. Ennek kiválasztását sokféle elv szerint végezhetjük: vannak, akik a túlméretezésre esküsznek, így 800-900 wattos tápokat ajánlanak még az irodai PC-khez is, 10 vagy annál is több évre szóló garanciával és könnyfakasztó árakkal. Mások a teljes konfiguráció összeállítása után a megmaradt, szűkös büdzséből költenek inkább rá, így a teljesen nevenincs, ismeretlen forrásból származó termékek közül választanak. Egyik sem a legjobb módszer (bár nyilván az elsővel kevésbé lőhetünk mellé, legfeljebb a pénztárcánkat terheljük): jobb az arany középút, melyre az AeroCool is rendelkezik néhány megoldással.

A most bemutatásra kerülő AERO Bronze család 80 Plus Bronze besorolású, tehát 50%-os terhelésen legalább 88%-os hatásfokkal rendelkezik – ennek fényében érdemes tehát kiválasztani a tervezett PC-hez passzoló teljesítményű modellt. A família két sorozatból áll, ezek egyike moduláris, másikuk fix kábelezésű – az előbbi 550 wattól 850 wattig, az utóbbi wattól 750 wattig kínál megoldást energiaigényeink kielégítésére. Természetesen a moduláris változatok valamivel drágábbak, de amennyiben házunk belsejének dizájnja vagy szellőzése szempontjából fontos ez a kivitel, akkor innen választhatunk például 550, 650 vagy 750 wattos modellt.

Aero Bronze 750M
Aero Bronze 750M [+]

A teljesítménnyel párhuzamosan a rendelkezésre álló csatlakozók száma is növekszik: az 550 wattos tápnál egy-egy ATX és EPS csatlakozó mellett öt SATA, négy molex és két 6+2 tűs PCIe csatlakozó áll rendelkezésünkre, de a 650-esnél ez a szett egy SATA, a 750-esnél pedig további egy EPS és két PCIe dugóval egészül ki. Valamennyien egy darab 12 voltos ágat kínálnak, mely a felsorolt esetekben 540, 648 illetve 744 wattal terhelhető.

Fix kábelezésű változatból 500, 550, 600, 650, 700 és 750 wattos teljesítményből választhatunk. Ezeknél csak a kábelek rögzítése más, a rendelkezésre álló csatlakozók és terhelhetőség tekintetében nincs eltérés a moduláris változatokhoz képest.

Aero Bronze 750
Aero Bronze 750 [+]

A tápok minőségére egyébként valószínűleg nem lesz panasz, hála a 105 °C-os hőmérsékletnek is ellenálló, japán gyártmányú kondenzátoroknak, illetve a legkülönfélébb (OVP, UVP, OPP, SCP, OCP, OTP) védelmi rendszereknek, a csendes működésről pedig a terheléstől függő fordulatszámmal dolgozó 12 cm-es ventilátor gondoskodik. A gyártó, bár 80 Plus Bronze plecsnivel látta el termékeit, állítása szerint a hatékonyság esetenként akár a 80 Plus Silver EU-s minősítésnél is jobb lehet.

Azóta történt

Előzmények