Acer blog: egy kicsi és egy nagy Predator notebook

Az Acer gamer-portfóliójából egy kisebb és egy nagyobb notebook került most hozzánk egy rövid időre.

Évek óta nagyon hangsúlyos a játékos termékkör az Acernél, és ebben természetesen első helyen állnak a notebookok, a Predatorok és a Nitrók. Mindkét széria alaposan megújult idén áprilisban, és az új modellek közül néhány nálunk is megfordult egy rövid látogatás során. Ezek mindegyike mérnöki tesztpéldány még, így teljes értékű tesztet nem tudtunk készíteni velük, de egy gyors ismerkedésre így is lehetőségünk nyílt. Jelen írásunkban két új Predator modellt mutatunk be.


[+]

A kicsi: Triton 14

Sok-sok évvel ezelőtt a gamer notebook kategória még kivétel nélkül szinte csak daruval hordozható monstrumokat tartalmazott, de mostanra eljutottunk oda, hogy egész filigrán gépházakba is beépíthetők a legújabb játékokat magas felbontásban, magas minőségi beállításokkal is elfogadható sebességgel futtató hardverek. Ennek a folyamatnak az egyik végállomását jelentik az utóbbi időszakban terjedő „ultrahordozható” gamer notebookok, melyek 13-14 hüvelykes kijelzővel, kompakt mérettel érkeznek, így jó szolgálatot tehetnek azoknak, akiknek tényleg fontos a teljesítmény mellett a mobilitás is. Ennek a csoportnak az egyik képviselője a Predator Triton 14.


[+]

A Tritonoknál persze eredetileg is fontos volt a hordozhatóság, vékony és viszonylag könnyű házakat használtak mindig is. A legújabb Triton 14, ahogy neve is mutatja, 14”-es kijelzőre épül, mely a BOE műhelyéből került ki, és 165 Hz-es maximális frissítésre képes 2560x1600 pixeles felbontás mellett. Ez utóbbi egyébként a 16:10-es képarányt is elárulja, mely kicsit univerzálisabbá teszi ezt a gépet, hiszen például munkára kényelmesebb ez, mint a keskenyebb 16:9, pláne ebben a méretben.


[+]

Az alumíniumból készült burkolat alatt a nálunk járt modellben egy Intel Core i7-13700H processzor dolgozott 32 GB RAM és 1 TB-os SSD társaságában. A grafikus feladatok egy GeForce RTX 4070-re hárultak (8 GB VRAM-mal), és a körítés is megfelelt annak, ami 2023-ban egy komoly notebooknál elvárható (Thunderbolt 4, Wi-Fi 6E, sőt, extraként még egy microSD kártyaolvasót is kapunk). A 2 cm magas gépház elegáns, minőségi benyomást kelt, és egyáltalán nincs túldíszítve – de a jobb csuklótámaszba rejtett Predator logó azért világít, így nem felejthetjük el, hogy mivel is van dolgunk.


[+]

Csatlakozókkal sajnos nem vagyunk elkényeztetve: TB4, két USB 3.2 Gen2 Type-A és egy HDMI várja a kábeleket. Érdekes lehet még, hogy az egyébként viszonylag kisméretű tapipadnál a bal oldali sarokba rejtették az ujjlenyomat-olvasót, nem pedig a jobba, ahogy az elterjedt.


[+]

Annak érdekében, hogy az erős hardver ebben a zömök gépben se melegedjen túl, az Acer elég komoly hűtést tervezett: két ventilátor, három igen széles hővezető cső és nagyméretű bordázat tartja hűvösen a komponenseket. Teljes sebességnél persze a rendszer nem éppen néma, határozott zúgással ad életjelet magáról. A burkolatot felnyitva az említett hűtés mellett a háttértárhoz is hozzáférhetünk, ennek bővítése tehát egyszerű – a memória azonban sajnos nem ilyen.

A nagy: Helios Neo 16

Mint a nevéből is kitalálható, a Predator Helios Neo 16 a 16 hüvelykes notebookok közé tartozik, így ez már semmiképpen sem nevezhető ultrahordozható gépnek, bár formaterve hasonlóan indusztriális, mint a Triton 14-nek.


[+]

Az Acer ugyanakkor nem hagyta ki teljesen a díszítést, bár itt nem a csuklótámaszba került világítás, hanem a hátsó szellőzőnyílásokat formázták meg és látták el részben kék kerettel, a másik érdekesség pedig a lézergravírozott kód a kijelző hátoldalán.


[+]

A gépen bőven találhatunk csatlakozókat: a jobb oldalon két USB 3.2 Gen2 Type-A port látszik, a bal oldalon pedig egy harmadik USB, egy microSD olvasó, illetve egy Ethernet port, mely mögött egyébként egy 2.5GbE adapter dolgozik.


[+]

Viszont ez nem minden: az Acer tisztában van azzal, hogy egy 16”-es gépet a legtöbben elsősorban asztalon használnak majd, ezért hátulra is tett pár csatlakozót, így kényelmesebb és esztétikusabb a dokkolás: itt van a tápegységhez tartozó bemenet, a HDMI és két TB4 interfész is.


[+]

A főszereplő itt egy 16”-es, 250 Hz-es, 2560x1600 pixeles AUO panel, mely 500 nites fényerőt kínál, és természetesen 16:10 képarányt a 100%-os sRGB lefedettség mellé. A kijelző meghajtásáért felelős hardverben a processzor erősebb, de a GPU gyengébb, mint a Tritonnál: Core i7-13700HX processzor hajtja meg a GeForce RTX 4060 grafikát. A 32 GB RAM itt is adott, a háttértár viszont már két darab SSD-ből tevődik össze, így 2 TB-os RAID 0 tömböt kapunk.


[+]

Az alsó burkolatot felnyitva az is kiderül, hogy a bővíthetőség területén sem áll rosszul a Neo 16, ugyanis nemcsak a két adattárolóhoz, de a RAM modulokhoz is hozzáférünk. A hűtés itt is két ventilátorra épül, de jóval méretesebb, és persze hővezető csövekből is többet találunk.

Teljesítmény

Mint említettük, a nálunk járt notebookok mérnöki minták voltak, nem végleges BIOS-szal és beállításokkal, ennek ellenére azért megnéztük, hogy ezekkel mire képesek játékok alatt. A megszokott tesztsort elővéve a következő számokat kaptuk:

Mint látszik, nem rossz eredmények ezek, gyakorlatilag valamennyi program játszható sebességet produkált 2560x1600 pixeles felbontásban és maximális minőségi beállításokkal (a Dirt 5 esetén DXR-rel). A két gép közötti különbség nem túl nagy, látható, hogy a Triton 14 erősebb GPU-ját a Neo 16 erősebb processzora és a nagyobb ház kínálta hűtési lehetőségek kompenzálják. A Triton 14 ezért cserébe viszont tényleg jól hordozható: nemcsak meglepően kisméretű, de 1,7 kg-os tömegével a vállunkat sem húzza le túlzottan. Mindehhez pedig egész kitartó is: ha menet közben dolgozni támadna kedvünk, közel 6 órán keresztül számíthatunk rá.

A Neo 16 már elérhető a boltokban, a Triton 14 pedig nyár közepén érkezik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények