CES 2022: prezentálja PCI Express 5.0-s SSD-vezérlőjét a Phison

Továbbra is az idei start van célozva, de ennél több adat a megjelenéséről még nincs.

Az előző év szeptemberében írtunk arról, hogy érkezik a Phison PCI Express 5.0-s SSD-vezérlője, amely a PS5026-E26 jelzést viseli. Erről a fejlesztésről annyit tudni biztosan, hogy támogatni fogja a PCI Express Dual Portot, valamint az SR-IOV-t és a ZNS-t (Zoned Namespace) is, nem elhanyagolva az elérhető leggyorsabb NAND interfészeket. A cég a dizájnhoz ARM Cortex-R5 magokat használ az egyes részfeladatok gyorsítását lehetővé tevő CoXProcessor 2.0 mellett. Ezeken túlmenően az E26 egy szabadon konfigurálható SSD platform, amely M.2, U.3, E1.S és E3.S formátumon lesz majd érhető.

A vállalat közleménye szerint az idei CES-en már prezentálni fogják a rendszert, amely a saját méréseik alapján 10 GB/s-nál is nagyobb adatátviteli teljesítményt kínál, miközben a fogyasztása nagyjából hasonló a mai tipikus csúcs-SSD-k szintjéhez. Sajnos arról továbbra sincs pontos adat, hogy mikor lesz elérhető a 12 nm-es node-on készülő vezérlő, csak annyit árul el a cég, hogy 2022-es év második felével számolnak.

Sokkal kézzel foghatóbb fejlesztésnek számít a PS5021-E21T, amely szintén 12 nm-es gyártástechnológián készül, és egy ARM Cortex-A5-ös processzormagot kap, a négycsatornás, sávonként 1600 MT/s-ra képes NAND interfésze mellé. Ennek a dizájnnak a lényege a DRAM gyorsítótár elhagyása, aminek nyilván lesz negatív hatása a teljesítményre nézve, de relatíve olcsón lehet majd így kihozni egy kifejezetten gyors, M.2 2280-as formátumú SSD-t. Az adatátviteli teljesítmény biztosan nem fogja elérni a x4-es PCI Express 4.0 által kínált határokat, viszont a Phison 5 GB/s-os maximális szekvenciális olvasási sebességet prognosztizál, ami azért egyáltalán nem hangzik rosszul.

A Phison szerint a PS5021-E21T mintáit egy ideje már szállítják, erre építő termékeket várhatóan látni fogunk az év első felében.

Nem tekinthető kifejezetten újdonságnak, de a cég PS5013-E13T jelzésű vezérlőt is demonstrálja, amelyről az alábbi hírben írtunk már. Konkrétan a Xiaomi Black Shark 4 okostelefonja lesz kiállítva, amely pont ezt a lapkát használja a gyors adattároláshoz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés