Hirdetés

Hirdetés

Aktív témák

  • Mangerd

    aktív tag

    Eljött ez a nap is! Megváltam a 6éve hűségesen szolgáló 17"-os Dimarson CRT monitoromtól és életemben először egy tft előtt ülök. (se suliban, se munkahelyen nem ültem ilyen előtt még, haveromnak van, de azt csak távolról láttam, mert amikor nála vagyunk csak zenének megy a gép inkább iszunk :) ) Méghozzá egy Samsung 2233BW...

    De kezdjük az elején. Olvastam róla (asszem iponon, ahonnan egyébként rendeltem, mikor még 47700 volt), hogy a nyakkal lesz egy kis problémám, de nem gondoltam, hogy ennyi!
    A csomag kibontásakor kivettem az alkatrészeket, de nyak sehol! Képernyő megvan, talp megvan, kábelek (táp, vga, dvi) ok, leírás és CD rendben, de nyak az nincs. A dobozt kétszer túrtam át mire, véletlenül a képernyőt védő hungarocell hátoldalán egy mélyedésbe rejtve megtaláltam... :C
    A nyak és a képernyő összeillesztése korántsem volt egyszerű. Kezdődött azzal, hogy a nyakon nagy fehér háromszög jelzés van, de az sem a leírásban sem a monitoron nem látszik, hogy előre vagy hátra kéne álljon. Szerencsére a lábak egy picit el vannak tolva így csak egy irányból illeszkednek. Már ha eljut odáig az ember... Erőteljes fizikai hatás (közben folyamatos átmenet a "jaj csak el ne törjön"-től a "ha szétszakadsz is belédnyomom, k****g!"-ig) eredményeként sikerült bele erőszakolni a gumi ágyba. Remélem többet nem kell szét szednem! :(

    A kábelek behelyezésekor egy halvány mosoly a hátlap virágmintájára, arra gondoltam, hogy ez eredetileg gótikus-emos Paris Hilton rajongóknak készülhetett... A Made in Romania felirat nem okozott meglepetést, mert már olvastam róla.
    Örömmel tapasztaltam, hogy ha nehezen is de helyén a nyak és tartja a monitort. Stabilan áll az asztal és bár sokkal szélesebb, jóval több a szabad helyem. Viszont a földrengés-tesztet nem bírná ki, ugyanis könnyen mozdul fizikai hatások, bár billenés veszélyt nem sikerült előidéznem. Nyugalmi állapotban jól elvan, de ne lökdössük! (az asztalt, bár én azt nem is tudom, olyan súllyal van megáldva, de a számítógépasztalok többnyire sokkal instabilabbak)

    Bekapcsoláskor első észrevétel, hogy fekete képnél körbe végig egyenletesen halvány bevilágítás tapasztalható (a sarkaktól távolodva kicsit jobban). Második észrevétel: retinaégető! Kegyetlenül erős fény ereje van! 20-25%-ra vettem le, így már egész tűrhető. Teljes fényerőn jobban bevilágítja a szobát, mint a lámpám. (Ami sötétben folyamatosan kellett égjen a háttérben, különben fájt a szemem a CRT-től. Ennél egyenlőre nem érzem a szükségét)
    Ha már fényerő, a kezelőgombok csodálatosan besimulnak a jobboldali káva szélén, de annyira, hogy még világításnál is oda kell hajoljak megnézni, hogy mit nyomok meg, mert kitapintatlanok a rajtuk lévő piktogramok. Viszont ha megnyomjuk az egyik (kivéve a kikapcs ;) ) akkor az OSD-n megjellennek, hogy melyik gomb mire jó és már lehet is nyomkodni leskelődés nélkül. Elvileg a mellékelt program segítségével is lehet állítgatni és nem kell kukucskálni, de azt még nem próbáltam.

    Első dolgom volt az EIZO lefuttatása, nem láttam pixelhibát (de a teszt végére már a Barbapapának egész évada lejátszódott a szemem előtt annyi pacát láttam, becsukott szemmel is) és még azóta se! (el ne kiabáljam) Közben hallgatóztam hátul és halk búgást lehet hallani, hasonlít az adás szünet hangjára (vagy egy bekapcsolt hangszóróra) de csak akkor ha a fülemet neki tapasztom a hátuljának. Ha egy picit elveszem a fülem már nem hallok semmit!
    Második a panel. A Samsungos topic első hsz-e alapján Samsung panel dolgozik bene :R
    Ezután elkezdtem barátkozni az óriási mérettel. 1024*768 után a 1680*1050 elég nagy ugrás... Az első döbbenet, hogy az eddig nézett szép dvdrip és hdtvrip filmek/sorozatok valami borzasztóan néznek ki. Csupa pixeles, foltos mintha a mobilomon nézném... Csak kicsiben szépek, azt hiszem át kell térjek a DVD-k és HD filmek töltésére, már csak hely kell (meg p2p korlátozás kijátszása) :U
    Viszont film közben a fekete részen a bevilágítás számomra észre vehetetlen, a film fényei elnyomják. Ahogyan a nagy, de szolid kék led fényét is a monitor.

    A betűk, vonalak már közvetlen közelről is tűélesek. Élességében, képminőségében min. a régi CRT-m, de talán még jobb, pedig ettől féltem legjobban. (sőt a digitális fényképeimen is új részleteket fedezek fel) Az előre beállított kontraszt sémák közül szerintem 1-2 használható van. A többi túl sárga, túl kék vagy csak túl erős fényű. VGA kábellel még nem próbáltam, lehet majd a poén kedvéért megnézem azzal milyen.

    Szokatlan még, hogy óriási üres felületek vannak netezés közben, viszont fantasztikus, hogy már nem csak a képernyőm középső 2/3adában van összenyomorítva a kép, ha nem kitölti azt. Igaz így távolabbról kell néznem, mert pl 656*368-as film, mint írtam ilyen nagy felbontásban csúnya!
    Bár kissé színvak vagyok, de én nem vettem észre színkülönbséget a CRT-hez képest. (bár tény, hogy egyes eddig fehérnek tűnő színek enyhén sárgásak és csak a valóban fehérek fehérek)

    Összességében eddig nem lehet panaszom rá. Nem bántam meg, hogy megvettem eddig tökéletesen elégedett vagyok vele. Az elvárásaimat túlteljesítette, az aggályaimat pedig nevetségessé tette. A futárdíjjal együtt 50k-s árát az utolsó fillérig megérte eddig. Már csak meg kell szoknom! :C

Aktív témák