Hirdetés

NVIDIA PureVideo HD

Az NVIDIA még 2004-ben mutatta be a GeForce 6 sorozatot, mellyel a cég kiköszörülte a GeForce FX által ejtett csorbát. Az új termékcsalád azonban más szempontból is történelmet írt, ugyanis a vállalat ebben a sorozatban alkalmazta az első PureVideo részegységet. A PureVideo lényegében a különböző formátumú videók gyorsításáért felel, így tehermentesítve a központi processzort a munka alól.

Hirdetés

Ennek az elődje a GeForce FX MPEG-1/2 dekódoló futószalaggal dolgozó VPE-je volt, de az rendkívül korlátozott tudással rendelkezett, így nem jelentett valós alternatívát a szoftveres dekódolás mellett. A PureVideo természetesen folyamatosan fejlődik, így már az ötödik verziónál tart. Az NVIDIA a rendszerre általánosan PureVideo HD néven utal, a különböző verziókat pedig VP jelzéssel különböztetik meg.

A részleteket tekintve a VP1 az első fejlesztés, és a H.264, valamint a VC-1 formátumú, Full HD felbontású videók dekódolására volt képes. Ez azonban csak papíron volt igaz, mivel a formátumok támogatása nagyon limitált volt, ami főleg a képminőségben jelentett komoly problémát, ugyanakkor valóban sokat javult a rendszer a VPE-hez képest.

A VP2 lényegében az első, valóban használható PureVideo HD technológia. A képminőség jelentősen javult, így valós alternatívát jelentett a szoftveres dekódoláshoz képest, emellett az előző generációs hardver főbb limitációit is sikerült leküzdeni. Egyedüli hátránya, hogy a VC-1 formátumú videók dekódolása csak részben valósult meg a VP2-es részegységen belül, de az eredmény még így is jó volt.

A VP3-as hardver lényegében az előd továbbfejlesztése volt, komolyabb változások nélkül, de megvalósult a VC-1 formátumú videók teljes körű hardveres dekódolása, emellett a fejlesztés megfelelt a Blu-ray és a HD DVD formátum 40 Mbit/s-os követelményének, ami akkortájt már alapvető elvárás volt. Némi probléma azért akadt, ugyanis a hardver bizonyos horizontális felbontással rendelkező videókat képtelen volt dekódolni. Szerencsére ezek közé a Full HD és a HD felbontás nem tartozott bele, de valamiféle hiba volt a rendszerben, ami limitálta a működését.

A következő nagy ugrás a VP4. Az NVIDIA javította a horizontális felbontással kapcsolatos problémákat, így most már bármilyen H.264-es formátumú videót gyorsított a rendszer, emellett bevezetésre került a DivX és az Xvid videók gyorsítása is, továbbá végre elérhető volt a HDCP támogatás. Szintén újdonságként mutatkozott be az MVC (Multiview Video Coding) támogatása, így a sztereó 3D-s Blu-ray filmek hardveresen történő lejátszása is megoldhatóvá vált.

A legújabb VP5-ös fejlesztés alapvetően a VP4-re épül, és bevezeti az UHD (4K) felbontású videók dekódolásának támogatását.

Az alábbi táblázat részletezi, hogy a különböző hardverekben melyik PureVideo HD verzió található meg:

PureVideo HD hardverek a GeForce-okban
VP verzió
Az adott VP-re építő hardverek
VP5
GeForce Fermi (csak a GF119), illetve a GeForce Kepler
VP4 GeForce 210/GT 200/300, illetve a GeForce Fermi (kivéve a GF119), ION 2
VP3
GeForce 9000 (csak a G96 és G98, de kivétel a 9400 és 9500 sorozat), ION
VP2
GeForce 8000 (kivéve a G80), 9000 (kivéve a G96, G98), GTX 200
VP1
GeForce 6100/6200/6500/6600/6700, GeForce 7000, GeForce 8800 (csak a G80)

Hirdetés