2019. május 22., szerda

Útvonal

Tesztek » Nyomtató rovat

Xerox WorkCentre 3045NI MFP: a munkamániás

A monokróm nyomtatómű nem csábít fotónyomtatásra, azonban szkennel, másol és akár Wi-Fin is csatlakozhatunk hozzá.

Hirdetés

Xerox WorkCentre 3045NI

A multifunkciós gépekkel kapcsolatosan sokféle elvárás fogalmazódhat meg, de a költségek alacsonyan tartása mindenki számára fontos, legyen az vállalkozás vagy magánszemély. Ugyanakkor mérlegelni kell, hogy melyek azok a funkciók, amelyek feltétlenül szükségesek számunkra, és amelyeket soha sem használnánk, hiszen ezek elhagyásával lehet spórolni a beszerzési áron. Például, ha nem faxolunk, akkor felesleges a fax funkció, illetve ha többnyire csak egyszerű dokumentumok nyomtatására van szükség, akkor a színes nyomtatás lehetőségről is érdemes lemondani. A Xerox WorkCentre 3045 multifunkciós család is ehhez hasonló szemlélet jegyében készült, és leginkább otthoni irodai, kisirodai felhasználási területen lehet bevetni – ott, ahol nincs szükség a színes nyomtatóműre, de van igény scannelésre, illetve opcionálisan faxtudásra is.

A LED-es technológiára épülő WorkCentre 3045 családba tartozó masinák ugyanis csak és kizárólag fekete-fehérben tudnak nyomtatni, ami jelentős spórolást jelenthet a kellékanyagok felhasználása tekintetében, hiszen nincs meg az a kísértés, hogy az alkalmazottak a komplett családi fotóalbumot kinyomtassák a cég kontójára. A Xerox WorkCentre 3045 széria két tagból áll, a 3045B és a 3045NI modellből. A kettő között felszereltségben és tudásban is jelentős eltérések vannak, és itt jön képbe az előbb említett mérlegelési lehetőség: a B végződésű a nyomtatáson kívül csak scannelni tud, faxolásra, lapadagolós másolásra nem képes; utóbbiak csak a nagyobbik testvér, az NI privilégiumainak számítanak. Megemlítendő még, hogy a több funkcióval rendelkező és ezáltal drágább "NI" variáns nem csak USB 2.0-s porton keresztül üzemeltethető, hanem a helyi hálózatra is képes csatlakozni Wi-Fin vagy Ethernet portján keresztül, míg a kisebb verzióra csak egy USB 2.0 jutott. Természetesen a faxoláshoz szükséges telefoncsatlakozók is rendelkezésre állnak az NI modell esetében. Tesztünkre a WorkCentre 3045NI érkezett, így lehetőségünk volt kipróbálni a másolást és az automatikus lapadagolót is, de a fax tesztje vezetékes telefonvonal hiányában elmaradt.

Külső és funkcionalitás

Tesztalanyunk 410 x 389 x 318 mm-es méretével és 9,9 kg-os tömegével nem számít nehézsúlyú versenyzőnek, ugyanakkor figyelembe véve a megcélzott felhasználási területet, ez egy előnyös tulajdonság. Felépítését tekintve is a hagyományos, kisebb méretű nyomtatókra hasonlít, így például a papír betöltése nem egy kihúzható fiókból történik, hanem az előlapi adagolótálcákról. A többesszám használata nem véletlen, hiszen a 150 lapos főtálca felett egy 10 lapos kézi tálcát is találunk. Ennek hála nem szükséges a főtálcában tárolt papírt eltávolítani, ha például a hagyományos A4-es papír helyett borítékra akarunk nyomtatni, ugyanis a nyomtató előbb a kézi tálcában található papírt használja fel. A kimeneti oldalon 100 lapos gyűjtőtálca található, tehát nem árt résen lenni, ha ennél többet nyomtatunk egyhuzamban.

Faxoláshoz és másoláshoz a 15 lap fogadására képes, automatikus dokuadagoló áll rendelkezésre, de természetesen egyesével is adhatjuk neki a papírt, közvetlenül a dokuüvegre téve. Utóbbit célszerű használni, ha scannelésnél papírlapnál vastagabb anyagból dolgozunk. Az automatikus adagoló használatakor, PDF-be mentés során az összes oldal egy fájlba kerül összefűzésre, de az üveget használva is van erre lehetőség. A scanner fedelének magassága állítható, így vastagabb könyvek is beférnek alá. Apropó, scanner fedél: említésre méltó negatívum, hogy a fedél kinyitást követően nem marad meg nyitott állapotában, hanem azonnal elkezd becsukódni, amint elengedjük.

Ami hálózati lehetőségeket illeti, természetesen a készülék nem csak azért kapcsolható a hálózathoz, hogy többen is tudják használni vagy megússzuk a vezetékezést, hanem így lehetőség nyílik scannelni FTP-re, e-mailbe (akár csoportosan) vagy hálózaton megosztott mappába. A 3045NI ezen felül rendelkezik CenterWare Services hozzáféréssel is, ami a webböngészőn keresztüli nyomtatókonfigurálást teszi lehetővé. Ennek segítségével vehetünk fel gyakran használt megosztott mappákat, e-mail címjegyzéket, faxszámokat és FTP címeket is, így azokat nem kell minden egyes alkalommal bepötyögni a nyomtató vezérlőpultján.

A WorkCentre 3045NI alapvetően munkagép, egy irodában akár többen is használhatják, ezért a szokásos védelmi mechanizmusokkal, mint az adminisztrációs menü jelszavas védelme, ez a készülék is rendelkezik. Bizonyos funkciókat (mint például másolás vagy scannelés) letilthatunk vagy éppen jelszóhoz köthetünk, megakadályozva ezzel az illetéktelen felhasználást. Ugyanez igaz a faxra is: a titkos fax funkció nem nyomtatja ki a beérkező faxokat, csak jelszó megadása után, így a nem nyilvános dokumentumok biztosan nem kerülnek rossz kezekbe.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.