Hirdetés

VIA KT266A kontra SiS 735 - a LEGGYORSABBAK!

BEVEZETŐ


DDR RAM-nak áll a világ. A P4 esetén is -minden RAMBUS-ok ellenére- egyre inkább ez a memóriatípus kerül előtérbe, míg az Athlon-ok alá messze ez a legjobb választás. És ez egyre inkább így lesz: az első generációs, DDR RAM-okat támogató chipset-ek ugyan még mindig uralják a piacot, de a javított változatok sikere már itt toporog az ajtóban. A B0-ás revíziójú ALi MAGiK 1, és a kellőképp gatyába rázott KT266-os VIA chipset "A" verziója hamarosan kiütéssel küldi majd padlóra a régebbi változatokat, és ezzel együtt az őket hordozó lapokra is a masszív érdektelenség vár. A gyártók ezt persze szokás szerint nem várják meg: az új chipset-eket lobogtató alaplapok színes prospektusai csupán a kiadványszerkesztők utolsó simításaira várnak, hogy a legújabb szlogenekkel és teljesítmény-grafikonokkal tarkára dekorálva felkeltsék bennünk szokásos, fél évenként kiújuló kisebbségi komplexusunk, és itt elsősorban a "mit kezdjek én egy dög régi rencerrel?" típusúakra gondolunk.

Akik kivártak, most bőszen kezdhetik felélni konvertibilis erőforrásaikat, míg azok, akik alatt az épp most leváltandó rendszerek zakatolnak, nekiláthatnak összeírogatni vagyonkájukat "mi mennyit ér használtba" alapon, aztán hajrá, irány az Apronet.. Mindez persze azoknak is lehetőséget ad, akiket generációs szakadék választ el az aktuális platformoktól: fél éves kombókra "meglepő" árakon akadni ilyenkor.

A sarkítás ellenére, aki kurrens rendszer fölött óhajt görnyedni eztán, annak az alaplapváltás -ilyenkor- elkerülhetetlen. Ráadásul, nem csak az alaplapok jobbá válása lehet indok, hiszen pl. egy KT7A-s ABIT board az Athlon XP-nek a legnagyobb nyugalom közepett mutat fityiszt, kettejük társítása tehát kevés sikerrel kecsegtet. (nem mindegyik PCB verzió érintett..)

Annyit mindenképp szeretnénk előrebocsátani, hogy mostani két lapunk alapvetően más-más szegmensnek szól, sőt, annak ellenére, hogy mindketten egy-egy mamut-lapgyártó termékei, merőben más koncept alapján készültek. És itt nemcsak arra gondolunk, hogy amíg az MSI VIA KT266A-s alapokon nyugszik, addig az ECS lapját a SiS 735-ös "chipkészlet" fűti, hanem egyúttal arra is, hogy ameddig az MSI terméke pazar kinézettel, és -majdnem- mindenre kiterjedő tuning-képességekkel érkezik, addig az ECS üdvöskéje e téren enyhén szólva mellőzi a feltűnést, bár a barnára lakkozott nyák, és a kék DDR RAM-slotok azért nem mindennapi kinézettel ruházzák fel.


(LINK!)

"más-más szegmensnek.."

Ám feltehetőleg nem árulunk el titkot, ha leírjuk, az iménti eltérések valahol gyártói szándékot tükröznek: az ECS leginkább OEM (Original Equipment Manufacturer) gyártóként jeleskedik, tonnaszám ad el lapokat a legváltozatosabb chipset-ekkel, leginkább a stabilitást, és az erre rímelő, jó értelemben vett egyszerűséget szem előtt tartva, míg az MSI, és ez már egy Microstar-lap csomagolásán is látszik (ajándék matrica, naptár, igényes leírás, látványos doboz, temérdek saját szoftver), inkább az egyedi user-nek kíván tetszeni, persze a stabilitás itt is elsődleges szempont. De megvan a lehetőségünk a lap "kibillentésére" is, ha úgy tetszik, bár egy MSI lapot megszívatni nem is olyan egyszerű feladat.. :)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Hirdetés