VGA-CPU párválasztó

Újra itt...

Újabb részével jelentkezik a processzorok és videokártyák ideális párosítási lehetőségeit vizsgáló cikksorozatunk. A teszt alapjában véve arra keresi a választ, hogy adott videokártyákat milyen processzorral érdemes meghajtani, illetve fordítva, egy adott processzorhoz milyen videokártya illik, tehát röviden és tömören, optimális CPU–VGA párosokat keresünk. A sorozat harmadik részével megvártuk az AMD GeForce 8800-asokra adott válaszát, hiszen az új Radeon nélkül nem lett volna teljes ez a teszt. A HD 2900 XT megérkezett, így minden akadály elhárult előlünk, újra összeválogattunk néhány hardvert, illetve szoftvert, és mérésekbe fogtunk.

Hirdetés

Eddigi tesztjeinkben sorra vettük az elmúlt két év slágerprocesszorait és azokat a videokártyákat, melyek a legtöbb játékos számítógépében megtalálhatók. Mindkét alkalommal úgy válogattuk össze a videokártyákat, hogy az adott típus egy vagy több másféle GPU-hoz hasonló teljesítményt nyújtson, azaz így sokkal jobban le tudtuk fedni az aktuális választékot. Például előző cikkünkben azért szerepelt a 7600 GT, mert az nagyjából azonos sebességű a 6800 GT/Ultra/GS kártyákkal, illetve a Radeon X800-as és X850-es széria tagjaival. A 7900 GT-ről elmondható volt, hogy körülbelül egy sebességű a 7800 GTX-szel, az X1800 XT-vel és az X1900 GT-vel, és így tovább. Ezúttal kicsit másképpen alakultak a dolgok, több okból kifolyólag is. Egyrészt az új generációs videokártyák olyan teljesítménybeli ugrást jelentenek, hogy nem lehet őket egy kalap alá venni az előző széria tagjaival. Másrészt a két nagy gyártó ezúttal nem dobott piacra számtalan verziót egy adott GPU-ból, tehát végeredményben a csúcskártyák skálázódása lesz a fő téma. Persze ismét előhúztunk néhány régebbi VGA-t a viszonyítás kedvéért, de a cél a GeForce 8800-asok és a HD 2900 XT kiaknázásához elegendő teljesítmény kimérése.


A Core 2 Duo és az Athlon 64 X2 még mindig a sláger [+]

Legutóbbi mérésünk óta a processzorpiacon a helyzet nem változott túl sokat, a Core 2 Duo a vezető, az Athlon 64 X2 pedig bőven megfelel azoknak, akik kicsit kevesebbel is beérik, a Pentium D egyre inkább visszaszorul, amit egyáltalán nem bánunk. Érdekes, hogy az órajeleket tekintve sem változott túlságosan a helyzet, a Core 2 és az Athlon 64 X2 skálázódása is megállt, a Core 2 legmagasabb órajelű példánya az Extreme X6800, amely 2,93 GHz-en ketyeg, míg a kétmagos Athlon 64-es kicsit gyorsult, de a 3 GHz-es 6000+ és FX-74 típusjelzésű processzorokkal nemigen találkozik földi halandó. Ezen szempontokat figyelembe véve „dobtuk” a Pentium D-t, és csak az Athlon 64 X2, illetve Core 2 Duo processzorokra koncentráltunk. Az Athlon 64 X2-ből ezúttal is egy 2 GHz-es órajelűt vettünk alapul, ugyanis a – nem tuningoló – felhasználók többségének 2 GHz körül jár a processzora. A másik oldalra egy 2,6 GHz-es (+30%) X2-est állítottunk, ez elfogadható a tuningolt Athlon 64 X2-es átlagos órajeleként (általában 2,4–2,8 GHz-re lehet az X2-es CPU-kat húzni).

Core 2 Duóból három különböző órajelűt vettük alapul, először egy E6300-ast teszteltünk, amely 1,86 GHz-en jár, és 2 MB a másodszintű gyorsítótára. A második egy E6700-es volt, amely 2,67 GHz-es órajelű (+42%), és 4 MB az L2 cache mérete, végül harmadikként az E6700 túlhajtott változatát vettük alapul, a processzort 10x330 MHz-re, azaz 3,3 GHz-re tuningoltuk (+23%).


GeForce 8800 GTS 320 MB és GeForce 8800 GTX [+]

Videokártyák terén, ahogyan már említettük, elsősorban az aktuális csúcskártyák közül szemezgettünk. Így esett a választásunk először a GeForce 8800 GTS 320 MB-os változatára, amely napjaink egyik legjobb ár/teljesítmény mutatójú VGA-ja, nem kell különösebben bemutatni. A második NVIDIA GPU-ra épülő kártya a GeForce 8800 GTX lett, amely végeredményben szintén elég jó ár/teljesítmény mutatóval rendelkezik, igaz, hogy nagyon drága, de cserébe nagyon is gyors. A 8800 GTX-szel kapcsolatban örök vita a fórumokon, hogy milyen processzor kell a kihajtásához, egyesek szerint egy kicsit húzott Athlon 64 X2 is elég, mások viszont arra esküsznek, hogy minimum 3 GHz-es Core 2 Duo kell alá. Feltételezzük, hogy ha valaki vesz egy 8800 GTX-et, akkor azt nem élsimítás nélkül fogja használni, low detail beállításokkal, márpedig napjaink játékaiban, ha bekapcsoljuk a látványjavítókat, akkor már korántsem okoz akkora problémát kihajtani egy VGA-t (erről persze a játékfejlesztők is gondoskodnak).


A HD 2900 XT alá vajon mit kéne tenni? [+]

A tesztelt videokártyák közé egyértelműen beválogattuk a Radeon HD 2900 XT-t is, hiszen eleve erre a kártyára vártunk több mint fél évet. A HD 2900 XT teljesítménye valószínűleg még javulni fog a közeljövő meghajtóprogramjainak kiadása után, de nem tartjuk valószínűnek, hogy olyan egetverő gyorsulás következzen be, aminek következtében a most készült teszt érvényét veszítené. A HD 2900 XT az egyszerű videokártyatesztekben a 8800 GTS és a 8800 GTX teljesítményét képes hozni játéktól függően, viszont az igen eltérő felépítés miatt esetleg előfordulhat, hogy a skálázódás máshogyan alakul, mint az NVIDIA GPU-ival.


Radeon X1950 Pro és XTX a porondon [+]

Végül az erő vörös oldaláról további két VGA-t vettünk jobban szemügyre; az X1950 Prót azért válogattuk be, mert teljesítménye igencsak reprezentatív az előző generáció felsőkategóriájára nézve, sebessége nagyjából megegyezik a GeForce 7900-es család tagjaival, illetve az X1900 GT és X1800 XL sem állnak tőle messze. Az X1950 XTX-ről is hasonlóképpen vélekedünk, a GeForce 8800 GTX megjelenése előtti egychipes király sebessége közel van a tesztsorozat második részében használt 7950 GX2-éhez és a 7900 GTX-hez, ám a nagymértékű árcsökkentések következtében végül egészen jó vétel lett belőle (ha eltekintünk attól, hogy nem DirectX 10-kompatibilis).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Megjöttek a kis Radeon HD-k!

  Passzív táp, felfrissített processzorhűtő, extra házak, akciós Samsung termékek és még sok minden más került aktuális piaci összefoglalónkba.

 • Kisebb Radeon HD 2000-esek - frissítve

  Az AMD ATI Radeon HD 2600 XT és HD 2400 XT videokártyáinak képességeit mértük fel. A sort most a HD 2600 Próval bővítettük!

 • Processzorok a felsőházból

  Ezúttal drágább CPU-k kerülnek terítékre, köztük az Intel négy maggal, illetve újabb, 1333 MHz-es rendszerbusszal ellátott modelljei.

 • Iskolakezdés a hardverpiacon

  Újdonságok tömkelegével és néhány érdekes akcióval készülnek a gyártók a nyári szünet utáni újrakezdésre.

Előzmények

Hirdetés