Hir​d​eté​s​

2018. január 22., hétfő

Útvonal

Tesztek » Hűtés rovat

Variációk 92 mm-re

Mai tesztünkben 92 mm-es ventilátorral szerelt hűtők versengenek egymással LGA775 foglalatú processzoron.

Arctic Cooling Freezer 7 Pro

Manapság a legnagyobb és legerősebb processzorhűtőkön hatalmas, 12 centiméteres ventilátor szellőzteti az óriási, tömegben egy kilogrammot közelítő bordákat. Korábbi tapasztalataink szerint az ekkora szörnyetegek gyakran összeütközésbe kerülnek az alaplap alkatrészeivel, ráadásul a legerősebb processzorok kivételével nincs szükség a teljesítményükre. Sokkal szerencsésebb kialakításúak a 92 mm-es ventilátorral felvértezett modellek. Ezekkel nem szokott elhelyezési gond lenni, tömegük fél kilogramm környékén mozog, teljesítményük is elegendő. Ma három újdonság birkózik meg az eddigi legjobb 92 mm-es ventilátorú processzorhűtővel, a Coolink U8-92-1900-zal.

Az Arctic Cooling Freezer Pro kisebb súlycsoportból hízott fel a 92-esek közé, ezért is kapta a Pro utótagot. Elődjére érdekes ventilátora, jó teljesítménye és nem utolsó sorban kedvező ára miatt emlékezhetünk. Ahogyan a régi modell, úgy a profi is foglalatspecifikus változatokban kapható. Létezik K8 platformhoz való Freezer 64 Pro, és LGA775-ös Freezer 7 Pro; nálunk ez utóbbi járt. Sajnos az Arctic Cooling tovább szűkítette a támogatott foglalatok sorát, így a Socket A után a Socket 478 is kegyvesztett lett.

Az új Freezer formája frenetikus. Bár a svájciak is a „végy három hőcsövet, egy magas bordát, réz alapot, és keverj hozzá 92 milliméteres ventilátort” recept alapján főztek, ám az alpesi fűszerezés nagyon jól sikerült. A ventilátor alakja és felfogatása is szokatlan. A kissé ellapított, ovális védőrács egyben a tartókeret szerepét is eljátssza. A három hőcső nagyon közel került egymáshoz és a lamellák is sűrűek. Érdekesség, hogy az alsó három lamella légterelőt formálva az alaplapi alkatrészek felé fordul.

A hűtő érdekessége, hogy felfogatóján némileg oldalra billenthető. Mint később kiderült, ennek a funkciónak praktikus haszna nincs, viszont a Freezer Prót a legfotogénebb processzorhűtővé teszi. Már beüzemelés előtt kiérdemelt egy „tetszett” díjat. Megdöntve jól láthatóak a lefordított alsó lamellák és a hagyományos LGA775-ös rögzítő, amihez nem kell kiszerelni az alaplapot. A szokatlan formájú ventilátor egy műanyagkerettel kapaszkodik a fémhez.

Nagyszerű a ventilátor felfogatása. Sarkaiban finom gumitüskék tartják, melyeket kis lengéscsillapító támogat. A dupla felfüggesztés nagyjából 2 milliméteres úton jár és minden rezgést elnyel.

A ventilátort leszerelve megelégedéssel nyugtáztuk, hogy kis teljesítményű motorja van, ami legfeljebb 2500-at fordul percenként, így valószínűleg nagyon halk lesz. Érdekesség, hogy, a gyártó szerint 300-as fordulatszámra is képes.

A talapzat ismerős lehet a korábbi Freezerről. A réztömbbe most kettő helyett három csövet szereltek. A jobb hőátadást valamilyen kötőanyag segíti. A processzorral érintkező felület gyárilag pasztázott.

A felszerelés zökkenőmentesen zajlott. A ventilátor szellős rácsán keresztül kényelmesen hozzáfértünk a rögzítőkhöz, leszerelésnél sem kellett ügyeskednünk. A 92 mm-es ventilátor szokásosnál szélesebb váza éppen hozzáért az északi hídhoz.

A processzorfoglalat mögötti alkatrészek pontosan az alsó lamellákkal terelt levegő útjában álltak. Ennek különösen a hőcsöves északihíd-hűtéssel rendelkezők örülnek majd, hiszen annak hőleadóját ebbe a régióba szokták telepíteni.

Főbb paraméterek:

Termék megnevezése Arctic Cooling Freezer 7 Pro
Felszerelhető LGA775 (van K8 verzió is)
Mérete 107 x 97 x 127 mm
Anyaga alumínium réz talppal
Tömege 520 g
Ventilátor mérete 107 x 96 x 44 mm
Ventilátor fordulatszáma 300 - 2500 rpm
Gyártó weboldala www.arctic-cooling.com
Termék weboldala Freezer 7 Pro
Forgalmazó Klavio Kft.
Bruttó fogyasztói ára 6500 Ft

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Gyártók, szolgáltatók

Hi​r​de​té​s

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.