Hirdetés

Új Apple iMac

Apple iMac

Az Apple egybeépített, minden komponenst magukba foglaló Macintosh asztali számítógépei már több mint egy évtizedes múltra tekintenek vissza. A széria a kompakt, kicsi Mac miniknél nagyobb, ám a professzionális felhasználásra szánt Mac Próknál szerényebb teljesítményű gépezeteket foglal magába. A legelső, 1998-ban megjelent változat, az iMac G3 még CRT monitorral rendelkezett, színes, fiatalos külseje és formája pedig elég népszerűvé tette; egészen 2003-ig forgalmazták. Azóta a termékvonal igen nagy változáson esett át, megjelentek az első lapos képernyős készülékek, majd a PowerPC processzorokat felváltották az Intel gyártmányúak. A jelenlegi forma elődje 2006-ban debütált, akkor még hófehér műanyagborítással és vezetékes beviteli eszközökkel.


G3 (1998), G4 (2002), G5 (2004), iMac (2006), iMac (2009)

A legutóbbi, múlt őszi termékcsalád-frissítés nem csak a készülékek belső konfigurációját érintette, hanem a külsejük is jelentősen megváltozott. A korábbi 20"-os és 24"-os, 16:10-es képarányú monitorral ellátott változatokat az üveglapos, 16:9-es szélesvásznú, 21,5"-os és a hatalmas 27"-os modellek váltották. A készülékházak továbbra is alumíniumburkolattal rendelkeznek, az Intel Core 2 Duo processzorai mellett pedig már a legújabb Core i5 és i7 CPU-kkal is rendelhetők az Apple gépek. A vezeték nélküli egér és a billentyűzet újra lett tervezve, illetve maga az operációs rendszer is frissült a 10.6-os Mac OS X Snow Leopardra.

Hirdetés

A készülék hatalmas fehér, minimalista dizájnú dobozban érkezett. A lekerekített ívű, hungarocell támasztékok alól az iMac, egy tápkábel és egy titokzatos fehér doboz került elő csupán.

A fehér, lapos doboz rejtette a kiegészítőket. Mindent igényesen csomagolva és elhelyezve találtunk, külön fakkokban a perifériákat, külön a papíranyagokat.

Az Apple gép mellé tehát kaptunk billentyűzetet, egeret és távirányítót, továbbá egy puha kendőt a képernyő tisztán tartásához. A másik csomagban használati utasítások, dokumentációk voltak, két Apple matrica, egy telepítő és egy rendszer-visszaállító DVD. Tehát elég bőséges a felhozatal.

A dobozából kiemelve már megérezhettük a gép súlyát, kicsivel több, mint 9 kilót nyom a 45 x 53 x 19 cm-es iMac. A nagyobbik modell ezzel szemben már majdnem 14 kilogrammos tömegű, mérete pedig 52 x 65 x 21 cm körüli. A számítógép igazán impresszív látványt nyújt. Az alumínium és az üveg összhatása elég meggyőző, a néhol éles, néhol lekerekített sarkok, élek pedig kellemes összhangban vannak.

A képernyő, ugyan nem túl tág határok között, de dönthető. Ami igazán meglepett minket, az a szinte tökéletes kiegyensúlyozás volt. A zsanéron akár egy ujjal, nagyon kis erő kifejtésével lehetett előre-hátra dönteni a monitort, ami természetesen fixen a beállított pozícióban maradt. Az iMac jobb oldalára került a slot-in 8x-os DVD-író és az SD memóriakártya-olvasó.

Hátoldala szinte teljesen sima, pár helyen törték meg csak az íveket. Legfelül, a vízszintes sötét csík egy hosszúkás nyílás, ezen keresztül szellőzik a gép, itt áramlik ki a meleg levegő. Alatta az elmaradhatatlan alma logó, még lejjebb pedig a táp csatlakozóaljzata látható. Található még itt Kensington zárhoz való lyuk is. A jobb alsó sarokba rakták a felszínbe simuló bekapcsológombot.

Ugyancsak a gép hátulján, alul gyülekeznek katonás sorban a különféle aljzatok. Találunk itt hang ki- és bemenetet, négy darab 2.0-s USB-t, FireWire 800 aljzatot, továbbá mini DisplayPort és Gigabit Ethernet csatlakozót. A mini DisplayPortra ráköthető az Apple LED Cinema Display is másodlagos megjelenítőként például, de MacBook és MacBook Pro is csatlakoztatható rá.

Az olyen apróságok miatt jelenti jó pár embernek az Apple a végletekig maximalista, mindenre ügyelő gyártót, mint például a tápkábel csatlakozójának kialakítása. Bedugva ugyanis teljesen beleolvad a környezetébe, ügyes megoldás.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés